Festival organizat în premieră în Clisura Dunării la sfârşitul săptămânii trecutepentru pescarii din zonă şi nu numai, dovadă că au fost prezenţi şi mai mulţi gorjeni acolo, nu doar pentru a găti cu ceaunele, ci şi pentru o plimbare pe două roţi, vremea fiind excelentă pentru ambele lucruri. Cei pricepuţi în ale gătitului au fost chemaţi să vină cu ceaunele pentru a pregăti cea mai gustoasă ciorbă din peşte proaspăt prins din fluviu. S-au prezentat inclusiv pescari şi bucătari din Serbia, nu doar din Gorj, iar turiştii au venit în număr mare, mai ales că tot ce s-a gătit a fost servit gratis tuturor celor prezenţi. Printre cei ajunşi la Şviniţa, localitatea în care la final de august are loc şi faimosul festival al smochinelor, unicul din ţară, s-a numărat şi Claudiu Fiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor din Gorj. El a uimit asistenţa nu doar cu reţeta simplă de preparare a ciorbei de peşte, ci şi cu modul inedit în care a marcat finalizarea operaţiunii de gătire. A luat un lemn aprins de sub ceaunul în care clocotea mâncare şi l-a stins în ciorbă, stârnind, evident, întrebări pentru că nimeni altcineva nu a mai procedat în aşa fel. „Trebuie să fie un lemn din pom fructifer, eu am un lemn de gutui şi, gata, am închis ciorba. Se face lucrul acesta pentru aromatizare, mai adăugăm leuştean că fără leuştean ciorba de peşte e schiloadă şi totul e gata”, a spus Claudiu Fiu. Iar în privinţa reţetei, el a menţionat că acest fel de mâncare se rezumă la ardei, ceapă, morcov şi cartof, iar ca peşte a folosit somn, şalău, fitofag şi crap. „Ciorba de peşte se face cam într-o oră şi jumătate. Țin să remarc organizarea impecabilă. Premiul nu mă interesează pentru că am venit să gătesc pentru bucuria oamenilor. Turismul trece prin stomac, iar aici am găsit oameni frumoşi, ospitalieri, care ne-au întâmpinat cu preparate făcute din smochinele crescute aici”, a mai spus vicepreşedintele AJVPS Gorj. La festival a ajuns şi unul dintre concurenţii actualei ediţii a emisiunii Masterchef, Ioana Vârtosu privind uimită la Claudiu Fiu şi felul acestuia de a pregăti ciorba de peşte prin stingerea lemnului aprins în ceaunul care încă dă în clocot. Bucuria gătitului a fost şi mai mare pentru pescarul din Târgu Jiu în momentul în care în mijlocul celor veniţi să deguste diversele feluri de ciorbă din peşte şi-a făcut apariţia şi un grup de motociclişti din Gorj. Zgomotul motoarelor acestora a fost repede remarcat de toată lumea, la fel ca şi echipamentul specific celor porniţi în drumeţii de acest gen. „La invitaţia prietenului nostru, Claudiu Fiu, în acest weekend, am avut bucuria să participăm la Festivalul Treskavăţ ce s-a desfăşurat în Clisura Dunării, la Şviniţa, jud. Mehedinţi, un eveniment care a adunat tradiţia culinară, cultura locală şi oameni faini, într-o atmosferă de familie! Felicitări organizatorilor, respect şi recunoştinţă pentru toţi bikerii participanţi, ne revedem curând, pe două roţi”, au transmis motocicliştii gorjeni. Iar turiştii veniţi din diferite colţuri ale ţării au aşteptat şi ei cuminţi ca ceaunul cu ciorbă de peşte să fie luat de pe foc şi mâncarea să fie împărţită gratuit tuturor. Şi tot gratuit ar urma să fie împărţită pe parcursul următoarelor 12 luni dacă organizatorii reuşeşc să îşi ducă la bun sfârşitul proiectul legat de acest festival. Unul dintre iniţiatorii festivalului, Bogdan Neagu, a menţionat că lunar pescarii ar urma să gătească în câte un mare oraş din ţară, în speranţa că, astfel, oamenii vor deveni şi mai interesaţi să descopere frumuseţile şi ospitalitatea din Clisura Dunării. „Vom duce peştele de Clisura Dunării şi tot ce înseamnă principiul festivalului în 12 oraşe mari din România. În fiecare lună va avea loc un festival într-un oraş mare din România. Se va găti în piaţă, pescarii, masterchefii din Clisura Dunării, sârbi şi români, cehi, cu ingredientele din Clisura Dunării, în special peştele din Dunăre şi va fi gătit şi servit oamenilor din toată România”, a precizat acesta, la finalul zilei cele mai bune preparate fiind premiate de către organizatori.
Luminiţa Ciuncanu
Gorjeni la festivalul ciorbei de peşte din Clisura Dunării!
– Posted on 31 October 2025Posted in: octombrie 2025



