Mai bine de 200 de pescari din judeţ s-au distrat la sfârşitul săptămânii trecute la petrecerea organizată special pentru ei la un local aflat chiar pe malul Jiului, nu de parte de unul dintre locurile în care aceştia vin de obicei să prindă peşte. Ediţia a doua a Balului Pescarilor a fost o petrecere care a marcat apropiatul sfârşit de an şi care s-a încheiat mult după miezul nopţii. Participanţii au avut parte de un meniu special conceput pentru ei, în jurul meselor îmbelşugate spunându-se şi multe poveşti pescăreşti. Unii s-au lăudat cu „marea captură”, în timp ce mulţi au constatat că seceta a dus la secarea multor râuri din judeţ şi, implicit, la scăderea locurilor în care puteau pescui. „Nu a fost un an prea bun, dacă e să vorbesc din punctul meu de vedere, pentru că râurile au scăzut, dacă nu chiar au dispărut pe porţiuni mari de albie. Chiar şi Jiul nu a aavut debitul de altă dată. Şi aici a fost secetă. Am fost şi pe Dunăre pentru scrumbie şi să ştiţi că nu prea a fost. Sunt motive de regret, ca să zic aşa, dar mergem înainte şi ne facem planuri pentru anul următor, când sperăm să fie mai bine”, a spus unul dintre pescari. Un alt pasionat din domeniu a menţionat că, cel puţin pentru el, nici măcar nu contează cât peşte prinde, ci liniştea de care are parte pe malul apei. „Eu cred că frumuseţea pescuitului constă în libertatea aia care există pe malul apei, în locul acela în care e linişte deplină şi ne putem aduna gândurile. Sper să fie numai gânduri de bine şi cu mult bine pentru anul care vine”, a spus acesta. Şeful pescarilor din judeţ, Claudiu Fiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor, spune că în râurile din Gorj încă există suficient de mult peşte astfel încât pentru pasionaţii din domeniu să nu existe motive de îngrijorare. „Este balul pescarilor, dar nu înseamnă că este şi seara minciunilor. De aceea că spun că sunt capturi şi de peste 2 metri realizate pe Jiu. Nu sunt amitiri sau poveşti pescăreşti. Sunt pescari care au parte de astfel de capturi. Încă se mai prind avari, morunaşi, e sezonul morunaşului la Dunăre şi pescarii se pot distra, pe frigul ăsta, dacă îi lasă soţiile, evident, dar o dată pe an, în weekend pot veni la Balul Pescarilor pentru că organizarea de aici e impecabilă. Gustările şi tot ce a fost pregătit te fac să îţi lase gura apă, iar distracţia e garantată”, a menţionat Claudiu Fiu. La masă petrecăreţii au avut parte de un aperitiv bazat pe gustări diverse bazate pe peşte, dar şi pe preparate tradiţionale pentru cei care au avut şi alte preferinţe culinare. O ciorbă de peşte şi diverse feluri de fripturi au întregit meniul, respoosabil de ultima parte fiind Marius Călugăriţa, mult mai cunoscut ca „Marin Proţap”. „Evident că pentru pescari avem peşte la grătar, inclusiv păstrăv proaspăt prins, dar şi alte feluri de carne, de la ceafă rulată, la puişor la rotisor, oaie dezosată sau cartofiori copţi. Totul e completat de minunatele noastre sosuri”, a menţionat Marin Proţap. Atmosfera a fost întreţinută pe parcursul întregii nopţi de formaţia Triton, de Dumitru Vasilescu şi de Nikos Drăgulina, care a şi venit cu o dedicaţie specială, concepută pe loc pentru pescarii gorjeni.
Luminiţa Ciuncanu
Distracţie şi voie bună la Balul Pescarilor!
Posted in: Arhiva
– Posted on 28 November 2024