O poştăriţă din Novaci a reuşit să obţină aproape nota 10 pentru cozonacul cu care s-a prezentat la Festivalul Cozonacilor de la Crainici, comuna Bala, judeţul Mehedinţi, organizat la finalul săptămânii trecute. Elena Gheorghiţoiu se ocupă de cozonaci doar în timpul liber şi, după cum apare pe pagina sa de Facebook, „Lenuţa Gheorghiţoiu”, cei care au gustat din produsele sale au numai cuvinte de laudă. La festivalul din Mehedinţi ea a fost notată de juriu cu nota 9,88, asta deşi s-a hotărât pe ultima sută de metri să participe. Din cauza distanţei, sâmbătă dimineaţa a ajuns chiar printre ultimii concurenţi, dar asta nu a împiedicat-o să cucerească papilele gustative ale juraţilor. Gorjeanca a mărturisit că, spre deosebire de alţi competitori ai săi, nici măcar nu cântăreşte cantităţile folosite în reţetă, totul fiind apreciat „ochiometric”. „Îmi place să fac cozonaci. Îi fac din plăcere în timpul liber. Am fost şi la concursuri televizate, cine mi-a comandat cozonaci a comandat şi a doua oară, iar asta m-a făcut să mă decid să particip la acest concurs. E prima dată când sunt la o astfel de competiţie. Nu am o reţetă anume sau un gramaj anume. Eu nu măsor nimic, fac totul după cum simt la mână, cum cred că ar trebui să fie adăugat ceva sau nu pentru a obţine un cozonac cât mai gustos. Sunt persoane care nu vor rahat în el sau vor doar rahat şi nu vor nuci. Dar aici, la concurs, eu folosesc toate ingredientele, adică şi nuci şi rahat şi stafide şi încerc să îl fac cât mai aromat şi pufos. Iar dacă am obţinut locul I înseamnă că am avut o reţetă foarte bună”, a spus Elena Gheorghiţoiu. În timpul concursului ea a avut-o vecină de masă pe senatoarea liberală de Mehedinţi Stela Firu, care a mărturisit că nu se pricepe la cozonaci, dar a venit tocmai pentru a încerca o astfel de experienţă. Senatoarea a studiat mişcările tuturor concurentelor, dar, cel mai des a vorbit cu vecina sa, care a şi invitat-o să participe în toamnă la Festivalul Tocanului de la Novaci. Firu a precizat chiar din timpul concursului că dacă s-ar fi întâmplat să fie ea declarată câştigătoare a locului I ar fi cedat premiul pentru gorjeanca de la care a învăţat cum să prepare un cozonac gustos şi aromat. Politiciana a privit cu maxim interes şi cum se „bate” cozonacul pentru a fi cât mai aerat şi pufos, ea mărturisind că nu ar putea să facă o astfel de operaţiune. La Festivalul Cozonacilor a fost prezentă şi o a doua gorjeancă, Ramona Sulea, care este din Tismana, dar care, de loc este chiar din Crainici, satul în care a fost organizat festivalul. „Eu sunt căsătorită la Tismana, dar sunt născută chiar aici în Crainici, sunt la câteva case distanţă de locul în care are loc festivalul. E a doua oară când particip ca şi concurent. La ediţiile anterioare am fost doar ca localnică. Gospodinele trebuie să se afirme, iar un astfel de festival e ocazia perfectă. A pregăti un cozonac e o artă şi sper ca şi la ediţia de anul viitor să vină cât mai multe concurente. Din fericire în mediul rural se mai păstrează obiceiul acesta al coacerii cozonacilor în cuptoare încălzite pe lemne. La oraş se cumpără direct gata făcut, dar cred că nu se poate face o comparaţie la gust între un cozonac cumpărat din magazin şi unul făcut acasă pe cuptor de lemne”, a spus gorjeanca. Pentru competitori organizatorii au pus doar două condiţii ca să participe în competiţie, respectiv să folosească o postavă din lemn şi să poarte costum popular tradiţional. „Festivalul este unul concurs în care sunt două criterii obligatorii – purtarea unui costum popular şi folosirea postavei de plămădit din lemn. Orice concurent, pentru că am avut la ediţii anterioare inclusiv bărbaţi care au venit la concurs, plămădeşte cozonacul în postavă, iar coacerea o facem în cuptorul încălzit cu lemne. După ce cozonacul e copt este prezentat juriului. Cel mai bun cozonac este premiat în funcţie de aspect, de gust şi de cât de copt şi gustos este”, a spus Delia Mladen, organizatoarea festivalului. O dată îndeplinite aceste criterii a fost creat cadrul perfect pentru a impresiona turiştii care au venit aici. În plus, în timp ce concurentele frământau de zor la cozonaci pe scena din apropiere au evoluat diverse formaţii populare ale copiilor din zonă, printre cei care au cântat fiind inclusiv Cosmin Bârlan. Iar pentru turişti ziua a fost una perfectă. „Eu sunt de aici din zonă, de lângă Baia de Aramă, dar sunt căsătorită la Teleorman şi vă spun că ce obiceiuri avem noi aici la munte nu există în zona de câmpie. Acolo nu e nimic. Am venit aici pentru că am aflat de festival, vroiam să văd cine participă şi cine câştigă şi am rămas impresionată să văd cuptorul pe lemne în care se coc cozonacii chiar în faţa noastră. Am văzut postava din lemn, aia în care mumele noastre ne făceau turtă şi pâine, dar şi cozonac. Noi nu mai facem lucrurile astea şi e mare păcat. Toate astea mi-au adus aminte de gustul copilăriei. Am văzut atâţia oameni îmbrăcaţi în costume populare că iar am avut motiv de bucurie şi de regret că nu mai stau în zona asta. Dar mă bucur că a venit multă lume”, a spus o participantă. Toţi cei care au trecut pe la festival au putut să deguste din cei peste 200 de cozonaci făcuţi cu o zi înainte de gospodinele din Crainici şi oferiţi gratis tuturor pofticioşilor.
Concursul de Cozonaci din Mehedinţi, câştigat de o gorjeancă!
Posted in: Arhiva
– Posted on 9 September 2024