Duminică, 28 iulie, în Parcul Arethia Tătărescu, situat lângă Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” şi în imediata apropiere a Căii Eroilor, au fost dezvelite busturile celor două mari personalităţi gorjene, Gheorghe şi Arethia Tătărescu.
Evenimentul a făcut parte din seria de momente festive dedicate includerii Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Anunţul oficial a fost făcut tot ieri, de către Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, întrunit la New Delhi, în India.
La dezvelirea celor două busturi au participat reprezentanţi ai Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, alături de care s-au aflat Universitatea „Constantin Brâncuşi” prin Institutul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Gorj, Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, precum şi un public numeros.
De jur împrejurul spaţiului unde au fost amplasate soclurile cu cele două busturi, pe şevalete, au fost expuse documente şi fotografii ilustrând viaţa şi activitatea celor două importante personalităţi, atât de legate de istoria modernă a judeţului nostru.
Momentul a fost deschis de managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Adrian Bândea, care a arătat că reamplasarea celor două busturi, cu o poveste destul de sinuoasă, a durat destul de mult, făcându-se doar după obţinerea tuturor avizelor legale. Iniţial busturile au fost realizate de regretatul sculptor Paul Popescu, cele amplasate acum fiind remodelate în atelierul fiului acestuia, Andrei Popescu.
Dr. Sorin Lory Buliga, cercetător al vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi, a vorbit despre contribuţia extraordinar de importantă pe care Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României a avut-o la amplasarea operelor brâncuşiene în oraşul nostru. Prin poziţia deţinută, în anii 1936-1938 a putut aproba o serie de fonduri pentru amenajarea Căii Eroilor, trasată după proiectul lui Constantin Brâncuşi, prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice: s-a prelungit strada G. Săftoiu spre est şi vest, au fost realizate trotuarele, au fost amenajate cele două parcuri (Grădina Publică şi Parcul Coloanei), au fost executate diverse lucrări de electrificare.
Despre rolul decisiv al Arethiei Tătărescu în aducerea lui Brâncuşi la Târgu Jiu, a vorbit preşedinta de onoare a Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. Gabriela Popescu, profesoară pensionară, dar şi a pasionată cunoscătoare a vieţii acestei Mari Doamne a Gorjului, a amintit celor prezenţi că „Arehtia Tătărescu a avut de ales între o viaţă mondenă de soţie de prim-ministru şi o viaţă de dăruire pentru ceea ce credea că trebuie să facă pentru semenii săi. A avut o contribuţie benefică la modernizarea covorului oltenesc. A înfiinţat centre săteşti de lucru, şcoli de gospodărie la Rovinari şi renumitul atelier de ţesătorie din Târgu Jiu, asigurând sute de locuri de muncă pentru fetele din oraş. Covoarele au fost premiate la diverse expoziţii din străinătate”. În anul 1926 a înfiinţat Muzeul Gorjului în Cula de pe Digul Jiului, a susţinut reluarea unor cercetări arheologice în judeţ, a avut o importantă activitate de înfiinţare a unor lăcaşuri de cult sau repararea altora, cum a fost şi cazul Bisericii Eroilor de pe Calea Eroilor, cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Lista activităţilor sale cu caracter religios, cultural şi social poate continua, însă cea mai mare realizare a sa va rămâne, fără îndoială, „aducerea lui Brâncuşi pe meleagurile natale şi sprijinirea sculptorului pentru a ridica la Târgu Jiu un monument închinat eroilor căzuţi în războiul de întregire a Patriei”. În octombrie 1937, Liga Femeilor Gorjene, a cărei preşedintă este Arethia Tătărescu, donează oraşului Târgu Jiu operele realizate de Brâncuşi, municipalitatea mulţumindu-i pentru ajutorul acordat şi pentru toate acţiunile săvârşite cu un rar patriotism şi cu devotament exemplar. La eveniment a participat şi vicepreşedinta Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, Carmen Corina Văcăroiu.
Şi iată că aceste opere au primit recunoaşterea mondială oficială, prin includerea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel de situri sunt obiective de importanţă pentru patrimonial cultural sau natural, aşa cum este descris în Convenţia Patrimoniului Mondial, semnată în anul 1972.
Dosarele au fost întocmite de echipe multidisciplinare, coordonate de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP). Misiunea tehnică a ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) la Târgu Jiu, organizată de INP, a fost aceea de a evalua, pe teren, ansamblul brâncuşian, în colaborare cu autorităţile locale. S-a urmărit, mai ales, modul în care ansamblul îndeplineşte condiţiile de autenticitate şi de integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunităţii locale în protejarea şi punerea în valoare a acestuia şi atitudinea ei faţă de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. În urma vizitei lor la Târgu Jiu, din anul 2023, reprezentanţii UNESCO au prezentat concluzii favorabile înscrierii pe listă a ansamblului brâncuşian.
Ca urmare a acestei reuşite, capodopera brâncuşiană obţine recunoaşterea în plan mondial a valorii sale, conservarea în cele mai bune condiţii a pieselor sale sculpturale, implementarea unor programe de protecţie, restaurare şi valorificare, realizate de profesionişti în domeniul conservării patrimoniului cultural, dezvoltarea turismului şi, implicit, a economiei locale.
Dezvelirea busturilor lui Gheorghe şi Arethia Tătărescu a făcut parte din programul „One Step to Infinity. Brâncuşi – UNESCO 2024”.
Adina Andriţoiu
Credite foto: Corina şi Dan Văcăroiu
Busturile lui Gheorghe şi Arethia Tătărescu au fost reaşezate la loc de onoare
Posted in: Arhiva
– Posted on 9 September 2024