Muşeteşti, planuri pentru dezvoltarea turismului!

Un festival gastronomic a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Muşeteşti, autorităţile şi localnicii sperând astfel să testeze gusturile turiştilor în vederea atragerii cât mai multor vizitatori în perioada următoare. Planurile tuturor sunt de a dezvolta acest domeniu, mai ales că localitatea se află în apropiere de Rânca, e situată la poalele Parângului şi are toate avantajele unei zone montane deosebit de frumoase. Ca urmare, mai multe ceaune au fost puse la foc domol cu preparate care mai de care mai gustoase, la festival fiind invitaţi şi gospodari din Baia de Fier, Polovragi ori Scoarţa pentru a prezenta şi ei propriile reţete. Cele mai bune dintre acestea au şi fost premiate la final, pentru bucătarii de ocazie bucuria cea mai mare fiind aceea când ceaunele au rămas goale, dovadă că preparatele au stârnit interesul degustătorilor. „Ceea ce am făcut eu aici e o reţetă pe care nu o întâlniţi în multe locuri. Este chisăliţă de dude şi vişine. De regulă folosim corcoduşe, dar pentru că nu sunt coapte am pus vişine şi e la fel de bună şi apreciată. Reţeta o am de la bunica şi nu ştiu pe altcineva prin Gorj care să mai prepare chisăliţă. Lumea ştie despre acest fel de preparat, dar de făcut nu mai face nimeni, deşi nu e o reţetă dificilă. Se fierb fructele şi se îngroaşă cu făină de mălai, după care se poate servi fie caldă, fie rece, merge oricum”, a spus una dintre bucătăresele de ocazie. Alte femei au pregătit gogoşi, dar şi plăcinte cu brânză, făcute după reţete străvechi. „Brânza o amestecăm cu mirodenii, punem lămâie şi alte esenţe, iar amestecul îl punem pe coca de la plăcintă, după care o modelăm cum dorim. Apoi o punem la copt şi e bună de mâncat”, a spus o altă localnică. De pe foc nu au lipsit ceaunele cu mămăligă şi tocan de oaie ori cele cu fasole şi cârnaţi, totul fiind servit gratuit celor prezenţi. Nişte turişti din Teleorman au rămas impresionaţi de generozitatea gazdelor şi de gustul produselor servite. „Nu ne vine să credem că am nimerit la un aşa festival cu atâta mâncare bună şi totul oferit gratuit. Noi am crezut că trebuie să plătim şi chiar am fi dat bani, nu era o problemă, dar peste tot unde am fost ni s-a spus că e gratis. Am gustat din toate bunătăţile acestea şi totul este la superlativ. Noi obişnuim să mergem prin ţară să ne plimbăm, despre treaba asta am aflat de pe internet şi am zis să venim până aici să vedem cum este. Am rămas plăcut impresionaţi. La noi nu s-ar fi oferit gratis probabil nici apa, din păcate. E o modalitate interesantă de promovare a zonei şi cred că acest lucru se va vedea în timp. Noi am fost anul trecut şi la Polovragi şi Baia de Fier şi ne-a plăcut, iar acum am mizat că va fi ceva frumos şi chiar a fost”, au spus turiştii veniţi din sudul ţării. Vorbele lor au fost pe placul primarului Cosmin Băban, care are planuri mari pentru dezvoltarea localităţii din punct de vedere turistic. El spune că până acum a muncit la realizarea infrastructurii de care e nevoie pentru aşa ceva, iar acum e în discuţii cu diverşi investitori interesaţi să creeze pensiuni aici. În plus, localnicilor li se recomandă se îşi deschidă puncte gastronomice locale pentru a-I putea servi pe cei aflaţi în vizită aici. „Avem drumuri foarte bune, din punctul acesta de vedere nu avem probleme. În decursul a opt ani am făcut 22 de kilometri de asfalt. Pe raza comunei toate satele sunt asfaltate, iar la Arşeni am asfaltat inclusiv pe drumul de acces spre zona de munte. Aici turismul şi agroturismul se pot dezvolta 100% în următorii ani. Am discutat cu oamenii de aici şi au înţeles acest lucru, par interesaţi şi cred că progresele vor fi vizibile în anii următori”, a menţionat edilul.

About autor