Prima zi din iunie a adus primele sute de turişti pe cea mai înaltă şosea din ţară după ce a fost redeschisă circulaţia pe tronsonul dintre Rânca şi Obârşia Lotrului. Sâmbătă dimineaţa a fost dată la o parte bariera de beton care nu permitea maşinilor să treacă mai departe, acum turiştii având acces liber pe munte. Şi nu au fost puţini cei care au ţinut să se bucure de prima zi în care au putut să circule pe tot traseul de pe cea mai înaltă şosea din ţară. „Din Mureş am venit şi vă spun că aşa senzaţii nu am mai trăit. Am venit pe aici pentru că vrem să ajungem la Orşova, pe Clisură, iar aici am căutat adrenalină şi am găsit suficientă. Prima dată când am văzut restricţiile de 30km/h am crezut că e vreo glumă, dar chiar sunt bine venite aceste limitări. E ceva de vis, am făcut şi clipuri pe care să le punem pe reţelele de socializare, avem o grămadă de amintiri acum”, a spus unul dintre turişti. „Din Țara Oaşului am venit, am făcut câteva sute de kilometri, dar s-a meritat. Am plecat de dimineaţă de acasă şi nu ne aşteptam să fie atât de frumos. Ştiam că avem o ţară atât de frumoasă, dar ce am întâlnit aici e spectaculos, ne depăşeşte aşteptările. Încă e zăpadă pe creste, am luat şi un binoclu ca să putem vedea în depărtare şi nu ne mai vine să ne mişcăm de aici”, a spus un alt turist. Transalpina e preferată şi de motociclişti, care, de sâmbătă încoace, circulă fără întrerupere. Sunt cu sutele în fiecare zi şi toţi se bucură de peisajele de pe cea mai înaltă şosea din ţară, fie că sunt români sau străini. „Sunt nişte peisaje incredibile şi un drum foarte bun pentru noi. Transalpina îţi oferă tot ceea ce doreşti atunci când eşti pe două roţi. Nu am ajuns niciodată cu maşina pe aici, dar pe două roţi am mai fost şi acum de abia am aşteptat să se redeschidă pentru a reveni în aceste locuri minunate”, a spus un tânăr din Hunedoara. Mulţi dintre cei care tranzitează zona fac un popas la Punctul Gastronomic Local Stâna Ştefanu, pe care băciţa Mărioara Băbu l-a amenajat în timp record anul acesta pentru a putea să îl deschidă pe 1 iunie. Turiştii au plecat cu mâncare şi la pachet, sperând ca aceasta să îşi păstreze savoarea până vor ajunge acasă. „Suntem singurul punct gastronomic local de pe tot traseul, aici pregătim totul cu produse de la munte, bio aşa cum le spunem toţi. Mai bio ca aici nu cred că există. Aici tăiem oile, aici facem tocanul, aici facem mămăliga şi bulzul care a ajuns acum cunoscut în toată ţara şi nu numai că să ştiţi că la noi aici pe Transalpina trec foarte mulţi turişti străini. Tuturor le place mămăliga, mămăliga făcută la ceaun şi sunt surprinşi când văd cum se face, sunt grămadă pe ceaun să vadă cum se mestecă”, a povestit băciţa. Pentru cei care vor să tranziteze Transalpina de acum încolo e bine să ţină cont de limitele de tonaj de 3,5 tone şi de restricţiile de viteză, de 30km/h, precum şi de faptul că între orele 18.00 şi 08.00 şoseaua este închisă, nefiind permisă circulaţia în timpul nopţii din cauza posibilelor pericole cu care şoferii s-ar putea confrunta într-o zonă de mare altitudine.
Turiştii, bucuroşi că s-a redeschis Transalpina!
Posted in: Arhiva
– Posted on 4 June 2024