Amintire veşnică Eroilor neamului – sfinţirea crucii Eroilor din Parohia Gilortu, Gorj

Triste şi uitate erau crucile eroilor pe care satul Pârâu (fost comuna Valea lui Câine) din Parohia Gilortu i-a dat ca jertfă de sânge în cele două mari conflagraţii mondiale. Fuseseră aşezate în faţa bisericii, acolo unde puteau să-i plângă toţi urmaşii acestora, dacă apucaseră să lase urmaşi. De mulţi ani abia se mai cunoşteau numele şi datele săpate în piatra simplă, dar veşnică, aşa cum trebuia să le fie şi amintirea !
Duminica asta de 11 decembrie, chiar ploioasă, a adus un semn nou pe mormintele lor. Oamenii satului şi-au pus laolaltă puterile şi au făcut o sărbătoare din sfinţirea unei cruci ridicată în memoria lor, a eroilor din Parohia Gilortu, Gorj, care şi-au dat viaţa pentru apărarea Patriei. Noua cruce de marmură, aşezată pe locul celor vechi, a fost sfinţită de părintele paroh Adrian Gogoşanu, împreună cu părintele Nicolae Virgil Câmpeanu, de la Parohia Şipotu. Trebuie menţionată osteneala deosebită a cântăreţului bisericesc Mihai Viorel Călugăru, care a susţinut financiar această lucrare, precum şi a enoriaşelor care au pregătit toate preparatele pentru masa de pomenire.
Aflat printr-o întâmplare providenţială în sat, Ioan Dorel Şchiopu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” Hunedoara a ţinut un discurs emoţionant în naosul bisericii, în faţa tuturor participanţilor la eveniment. Bun cunoscător al istoriei, dar şi patriot entuziast, acesta a rememorat scene şi imagini din cele două războaie mondiale în care au pierit şi eroii noştri. Ne-a făcut să medităm asupra destinului acestei ţări, care putea fi cu totul altul, dacă în Primul Război Mondial nu ar fi murit 300.000 de români, argument imbatabil pus pe masa „împărţitorilor de lumi”. A existat apoi riscul dizolvării Armatei Române pe teritoriul Rusiei ţariste după acel Noiembrie roşu, dar şi al sechestrării Casei Regale şi a Guvernului României. Dar cu voia Domnului, neamul românesc nu a pierit. Şi astfel s-a întregit România Mare, la 1 Decembrie 1918!
Mai apoi, jertfa eroilor români, în marea lor majoritate ţărani simpli, care au luptat şi pentru eliberarea teritoriilor vecine în cel de Al Doilea Război Mondial. Ne-am amintit că atunci s-au pierdut părţi din trupul Ţării, prin trădări ale celor pe care România îi credea prieteni şi aliaţi. Aşa a fost şi încă se mai întâmplă, pentru că poporul acesta care a îndurat multe nu a reuşit şi nu găseşte numele şi personalităţile care să îl impună cu putere în aranjamentele politico-economice din grupările celor care au condus imperii de-a lungul veacurilor!
Din păcate, românii nu şi-au putut arăta dreptatea decât prin vărsarea propriului sânge. De aceea, le datorăm o pioasă recunoştinţă eroilor noştri din toate satele şi oraşele, oriunde îşi vor fi dat jertfa supremă.
Pe crucea eroilor de la Pârâu sunt trecute următoarele nume: Bunăiaşu Ion Alexandru, decedat în 1916 pe câmpul de luptă dintre Prut şi Nistru, Bunăiaşu A. Constantin, decedat în 1941 la Alecsandrovea, Ucraina de azi, Călugăru D. Constantin, Cinciulescu Gh. Dumitru, Popescu C. Ion. Fie-le amintirea veşnică!
Adina Andriţoiu

About autor