Partidul Verde, pentru prima oarã în Mehedinţi, de la relansare

Noii lideri naţionali ai Partidului Verde s-au aflat astãzi în Mehedinţi, la prima conferinţã de presã organizatã dupã relansarea partidului. Formaţiunea politicã a lansat Programul România Sãnãtoasã. Concret, Verzii cer creşterea bugetelor pentru educaţie, sãnãtate şi cercetare, mai ales pentru cercetarea privind schimbãrile climatice. Ei mai reclamã şi problemele din domeniul energiei şi cer “suprataxarea impozitelor imorale din energie.”
“Nu este normal sã avem o creştere preconizatã a profitului de la Complexul Energetic Oltenia, de cinci ori la OMV Petrom, de asemenea o creştere la Hidroelectrica, iar în acelaşi timp sã avem printre cele mai mari preţuri la energie din întreaga Europã. Noi reuşim în România sã producem cea mai mare parte din energia pe care o consumãm şi în continuare, nici şeful statului nici premierul, nici şeful Partidului Social Democrat aflat la guvernare alãturi de PNL, nu reuşesc sã dea nişte rãspunsuri. De ce avem în continuare cel mai mare preţ la energie electricã din Uniunea europeanã în condiţiile în care noi producem în aceastã ţarã energie electricã”, a declarat Marius Lazãr, copreşedinte al Partidului Verde.
Reprezentanţii Partidului Verde mai propun o finanţare echitabilã a sistemului public de sãnãtate. Ei susţin ca un procent minim din banii obţinuţi din vânzarea certificatelor de carbon sã se întoarcã în investiţiile de infrastructurã medicalã publice.
“Este vorba de aceste certificate verzi noi propunem ca 25 la sutã din cuantumul plãţii acestor certificate verzi sã se întoarcã în sistemul medical, fie în modernizarea infrastructurii medicale existente, fie în construirea de noi spitale. E posibil acest lucru, trebuie doar sã existe voinţã politicã”, a mai adãugat Marius Lazãr, copreşedinte al Verzilor.
La conferinţa de presã organizatã la Drobeta-Turnu Severin a fost prezent şi preşedintele Partidului Verde Gorj, Adrian Tudor, care a vorbit despre implicarea sa în Liga Aleşilor Locali.
“Consilierii Verzi din Europa sunt mereu în contact, acum şi cei din România vor avea acces la aceste informaţii. Facem un schimb de proiecte, vedem ce iniţiative au colegii noştri din localitãţi ale ţãrilor europene, de asemenea şi ei vãd ce iniţiative avem noi. Unul din atributele pe care le are Liga Aleşilor este acela de a crea proiecte cadru. Vrem sã depunem proiecte unitar în toate localitãţile unde Verzii au aleşi locali” a transmis Adrian Tudor, consilier local în oraşul Târgu-Jiu şi Preşedinte al Partidului Verde, Gorj.
Partidul Verde a început pe 3 septembrie 2022, când a avut Congresul Extraordinar, un nou drum politic cu un statut şi un nou program politic.
Alexandra Dragolea

About autor