Târgul de Crăciun de la Craiova, feerie şi succes comercial

„Hai să mai adunăm ceva amintiri duminica asta!”, ne-am zis, şi am purces spre Craiova, unde tocmai s-a deschis Târgul de Crăciun. Şi nu este singurul motiv pentru care merită vizitată Capitala Băniei. Nu apucasem să vedem nici recent inauguratul Centru Brâncuşi, aflat în curtea, de fapt în subteranul Muzeului de Artă – fostul palat Jean Mihail – şi deasupra căruia tronează „oul” din sticlă semnat Dorin Ştefan. Lucrarea este absolut copleşitoare prin îndrăzneala şi viziunea ei, trimiţând la proiectul brâncuşian nefinalizat al Templului din Indore (India). Spunea, atunci, Brâncuşi: „Oul trebuia să dea impresia că este depus pe iarba unei pajişti întinse, în faţa Palatului maharajahului, ca şi cum o pasăre misterioasă l-ar fi depus acolo, dispărând apoi spre înălţimile Himalayei”.
• Despre Brâncuşi, acolo unde s-a născut „a doua oară”
Ne-am bucurat să aflăm Centrul Brâncuşi deschis. Un spaţiu modern, aerisit, gândit pe linia muzeelor din marile capitale europene, cu informaţii succinte pe pereţi, pentru vizitatorul grăbit, sau mai detaliate, pe panourile electronice şi în filmele care rulează neîncetat, pentru cei mai aplecaţi spre documentare. Au fost aşezate, la loc de cinste, grinzile recuperate din fostul atelier parizian al artistului din Impasse Ronsin nr.11, la iniţiativa primului său biograf, V.G. Paleolog. Au tot aşteptat să redevină atelier, memorial, dar poate este mai bine aşa. Deşi, sunt unele voci (ca întotdeauna când se face ceva) care contestă autenticitatea lor, spunând că bătrânul Paleolog le-a recuperat dintr-o grămadă de moloz, de la marginea capitalei franceze. Prefer să le cred autentice…
Ca observaţie personală, cred că informaţiile prezentate de Centrul Brâncuşi de la Craiova pot fi mult îmbogăţite cu date şi documente din arhive, strânse şi publicate în lucrări de specialitate de-a lungul vremii (de exemplu, Documente din Arhivele Naţionale ale judeţelor Gorj şi Dolj cu privire la Ansamblul sculptural brâncuşian de la Târgu-Jiu, autori Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, Ed. Brâncuşi, Târgu-Jiu, 2017; Documente din donaţii privind activitatea lui Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu în perioada 1937-1938, autori Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, Ed. Brâncuşi, Târgu-Jiu, 2021; Istoricul Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, din documente de arhivă (perioada 1937 – 1989); autori Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, Ed. Brâncuşi, Târgu-Jiu, 2021 şi altele). Aceasta este, însă, doar decizia administratorilor culturali ai muzeului.
• Craiova, din nou în top!
Vizita culturală la muzeu a continuat cu o plimbare prin centrul vechi al oraşului, admirând clădirile restaurate şi locurile cu însemnătate pentru cei care au fost copii prin anii ʹ60-ʹ70 ai secolului trecut. Pentru aceştia (adică, unii ca noi!), casa memorială a scriitoarei Elena Farago trezeşte amintiri duioase. Chiar ştiam o mulţime de poezii ale acestei scriitoare (Căţeluşul şchiop, Puişorul moţat, Gândăcelul, Pedeapsa mâţei etc.). Sau clădirea fostului cinematograf Jean Negulescu, nepusă încă în valoare.
În zona târgului, deja se prefigurează o mare aglomeraţie, în special la corturile cu mâncare multă, unsuroasă, cu mirosuri apetisante pentru cei care nu suferă de fiere, hamsii sărate, murături şi vin fiert. Preţurile? Nu întrebăm, ca să nu regretăm. Oricum, nu pare să fie o problemă pentru cei care stau la rând, lângă grătarele care sfârâie.
Aşteptăm seara cu explozia de luminiţe! Părinţi, bunici, copii de toate vârstele, pe patinoar şi pe la căsuţele cu personaje de poveste. Există chiar un atelier al lui Moş Crăciun, unde cei mici desenează, pictează, lucrează tot felul de decoraţiuni pentru brad. Totul, pe o suprafaţă care acoperă multe străzi şi pieţe. Chiar dacă asta a însemnat oprirea circulaţiei rutiere pe tot atâtea străzi. Totul, spre profitul (şi siguranţa) vizitatorilor.
Şi iată şi momentul în care ghirlandele cu mii de beculeţe încep să strălucească! Ceea ce părea destul de tern, se transformă într-un decor de poveste, din care fiecare vrea să-şi ia o bucăţică, sub forma unei fotografii. Bradul este de-a dreptul impresionant! Nu-i nicio mirare, deci, că Târgul de Crăciun din Craiova a fost clasat anul trecut de European Best Destinations, în primele şase cele mai frumoase evenimente de gen din Europa. Iată şi câteva date comunicate de organizatori: căsuţe de poveste unicat, pictate de artişti talentaţi şi amplasate în cinci pieţe, un brad înalt de peste 20 metri, peste un milion de beculeţe şi figurine luminoase şi un patinoar de 700 mp. Iar cu atmosfera aceasta, alimentată de bucuria vizitatorilor, craiovenii îşi doresc să ajungă din nou în topul european! Mult succes!
Adina Andriţoiu

About autor