Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj intervin pe râul Gilort

Administraţia Bazinală de Apă Jiu:
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj intervin pe râul Gilort
Administraţia Bazinală de Apă Jiu- prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a intervenit în data de 2 septembrie a.c, pe râul Gilort, amonte de MHC 4 Novaci, unde s-au produs eroziuni de mal care au favorizat ieşirea apei din albie.
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au intervenit imediat pe râul Gilort cu utilaje şi saci umpluţi cu nisip. Formaţia Diguri Regularizări Gilort a acţionat cu 1 buldoexcavator, 1 excavator şi 1 Wolă pentru remedierea situaţiei.
Într-o primă fază angajaţii A.B.A Jiu au executat un dig de pământ cu lungimea de 15 ml, poziţionat transversal, consolidat cu 50 de saci umpluţi cu nisip, pentru dirijarea apei spre cursul iniţial.
Acţiunea de prevenire a continuat, pentru consolidarea digului de pământ intervenindu-se cu încă 150 saci cu nisip. Totodată, s-au pus în operă 140 tone piatră de carieră pentru consolidarea digului de pământ.
Pentru cea de-a doua interventie s-au folosit utilaje ale SGA Gorj – 1 buldozer, 1 wolă,1 tracker, de la primăria Novaci – 1 excavator şi de la S.C.Dacorex S.A. – 3 trackere.
Personalul tehnic care a interveni: director al A.B.A.Jiu, director şi inginer şef S.G.A.Gorj, Șef Formaţie Diguri Regularizări Gilort şi personal muncitor – 10 din cadrul Formaţiei Gilort şi conducători auto.
În continuare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj monitorizează evoluţia fenomenelor hidrometeorologice pentru gestionarea efectelor acestora în timp real.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj are în administrare lucrarea Regularizare şi îndiguire râu Gilort la Pociovalişte.
Amintim că, în urma precipitaţiilor abundente căzute în intervalul 01.09.2022, ora 06.00 – 02.09.2022, ora 12.00, s-au înregistrat cantităţi mari de precipitaţii ( la S.H.Novaci – 35.0 l/mp şi la P.P.Rânca -92.0 l/mp) şi, care, în contextul instituirii CODULUI ROȘU meteorologic de precipitaţii abundente pentru zona montană şi submontană a judeţului Gorj, au produs creşteri importante de debite şi viituri pe râul Gilort. Astfel, în amonte de MHC 4 Novaci s-au produs eroziuni de mal pe râul Gilort, care au favorizat ieşirea apei din albie.

Detalii şi pe pagina de facebook a instituţiei: Apele Române Jiu | Facebook

Compartimetul Relaţii cu Presa

About autor