E vremea ciupercilor!

Este forfotă mare în pădurile din zona montană a judeţului, unde gorjenii au ieşit cu mic cu mare să strângă ciupercile apărute după ploile de la sfârşitul săptămânii trecute. Pe marginea drumurilor ce trec prin pădurile de la Arcani, Dăneşti, Leleşti, prin Defileului Jiului ori la Novaci şi Rânca sunt zeci de maşini oprite, mai ales la sfârşit de săptămână, oamenii profitând de recolta bogată de hribi şi ghebe din această perioadă. Mulţi le strâng pentru consumul propriu, mai ales proaspăt culese, dar sunt şi cei care le dau intermediarilor ori puţinelor centre de colectare existente la nivel de judeţ. Romsilva a concesionat pădurile pentru această activitate către firme private şi firmele sunt cele care se ocupă de colectarea şi vânzarea ciupercilor în special către Italia şi Germania. Marius Paraschivescu administrează o astfel de afacere, dar spune că duce lipsă de forţă de muncă, la fel ca alte domenii de activitate din ţara noastră. Selectarea ciupercilor aduse din pădure se face manual, iar activitatea este una sezonieră, ceea ce face destul de greoaie găsirea unor angajaţi care să lucreze în acest domeniu pentru o perioadă destul de limitată ca timp. „Preţurile sunt în scădere pentru că este marfă multă. Ciupercile s-au făcut din plin şi suntem de abia la început, iar preţurile variază de la o zi la alta. Ca medie, se situează undeva la 8 lei kilogramul, iar la export rămâne în jurul a doi euro. Au fost perioade şi pentru 3 euro, dar atunci producţia era mai mică. Mare parte din ceea ce colectăm ajunge în străinătate, deşi în ultima vreme şi restaurantele din Bucureşti par interesate să aibă o marfă proaspătă şi de calitate şi le-am livrat şi lor, dar cantităţi mai mici”, a explicat Marius Paraschivescu.

About autor