Primul Punct Gastronomic Local din Gorj – acasă la băciţa Mărioara!

Băciţa Mărioara Băbu, cea care a transformat stâna de pe Transalpina în popas turistic, devenind una dintre cele mai de succes afaceri din zona montană, are de ieri şi primul Punct Gastronomic Local funcţional din Gorj. Aceasta a adus acasă stâna din vârful muntelui, în privinţa reţetelor, evident, şi, de acum încolo îi poate servi pe musafirii săi la fel ca în timpul verii când aceştia îi calcă pragul pe Transalpina. Ieri i-a avut ca oaspeţi de seamă la ceremonia de inaugurare pe fostul ministru al agriculturii Petre Daea, pe ambasadorul Pakistanului, care a vizitat-o şi în vară pe Transalpina, dar şi pe Veronica Baciu, şefa de la Agenţia Naţională a Zonei Montane, cea care gestionează punctele gastronomice locale din ţară. Prefectul judeţului dar şi primarul din Novaci au fost de asemenea prezenţi, punctul de atracţie reprezentându-l însă copii de la Ansamblul Nedeia, ei cântând colinde autentice româneşti şi jucând dansuri tradiţionale specifice zonei. Totul s-a desfăşurat lângă ceaunele cu mămăligă, cu tocan de oaie şi ciorbă cu tăiţei de casă, toate fiind produse în gospodăria băciţei, ea avându-le înregistrate ca „produs montan”. „Primul Punct Gastronomic Local din Gorj nu este oriunde ci în Novaci. Ne putem mândri cu produsele noastre tradiţionale. Putem pune pe masa celor care ne trec pragul de acum încolo tot ceea ce pregătim în gospodăria proprie. Asta şi înseamnă un Punct Gastronomic Local. Tot ce pregătim pentru noi putem oferi şi turiştilor la masă, iar înfiinţarea unui astfel de punct gastronomic nu este deloc complicată. Eu îndemn pe toată lumea să facă. Eu am şi aici şi la Stâna Ştefanu Punctul Gastronomic Local înfiinţat în 2019, când am făcut produsul tradiţional tocanul de oaie. La stână a funcţionat, dar aici, acasă, nu am avut posibilitatea până azi. Acum am reuşit să am şi câţiva invitaţi şi mă bucur că suntem cu toţii aici pentru a inaugura acest punct gastronomic. Împreună cu familia mea am 17 produse montane şi 2 produse tradiţionale înregistrate oficial. Cred că din Gorj le am pe cele mai multe”, a spus băciţa Mărioara. Şefa de la Agenţia Naţională a Zonei Montane, Veronica Baciu, a explicat că înfiinţarea unui PGL nu presupune multă birocraţie şi că procedurile sunt simple. În plus, cei interesaţi de aşa ceva pot participa la cursuri gratuite pe care agenţia le organizează, în Gorj astfel de cursuri având deja loc în diverse comune, în special din zona de nord a judeţului, care are un potenţial turistic mai mare. „Este o mare bucurie că mă aflu la deschiderea unui Punct Gastronomic Local pentru că ele au menirea de a îmbunătăţi traiul pentru o comunitate locală rurală. Ele pun în valoare resursele locale ale unei zone şi aici vorbim atât de resurse umane, cât şi în ceea ce priveşte materia primă, sursele de hrană. Pentru cei care vor să primească oameni în casa lor e bine să ştie că procedura nu e complicată. Atunci când treci pragul unui punct gastronomic nu eşti un client, ci un oaspete de seamă al gazdei. Intri în casa omului, el îţi spune povestea locului şi îţi dă din hrana lui, care provine cu preponderenţă din gospodăria proprie. Nu cumpărăm produse despre care nu ştim unde sunt preparate. Ele provin dintr-o gospodărie sau de la micii producători dintr-o comunitate. Încurajăm oamenii care au un talent în a găti să îşi deschidă uşa celor care vor să le treacă pragul. Sunt comunităţi mici care se pot dezvolta dar care nu sunt vizitate pentru că turiştii care ajung acolo constată că nu au unde se caza sa ce să mănânce. Punctul Gastronomic Local rezolvă această problemă. Noi, ANZM, organizăm cu titlu gratuit cursuri pentru cei care vor să înfiinţeze aceste puncte gastronomice. Cursurile sunt necesare pentru înregistrarea la Registrul Comerţului ca Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Individuală sau Întreprindere Familială. Cei care vor să facă un astfel de pas trebuie să ştie că procedura e foarte simplă. Se depune un dosar la Direcţia Sanitar Veterinară din judeţul dvs, unde prezentaţi o schiţă a bucătăriei unde preparaţi hrana delicioasă, o cerere tip şi documentul constatator pentru forma de organizare, minim PFA. Cei care vor să ne contacteze o pot face pe adresa de e-mail – formare.profesională@azm.gov.ro sau să ne accesaţi site-ul www.azm.gov.ro pentru mai multe detalii. Aici la doamna Băbu am venit pentru că dânsa este o gospodină desăvârşită, îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi un tezaur uman viu şi mă bucur tare mult să fiu prezentă la inaugurarea acestui punct gastronomic local cu o mâncare atât de delicioasă şi amplasat într-o zonă atât de frumoasă”, a menţionat Veronica Baciu. Ea a precizat şi că la nivel naţional numărul punctelor gastronomice locale este în creştere de la an la an, creşterea fiind mai mare în ultima perioadă, de când românii îşi vizitează mai mult ţara. Petre Daea e mândru că în vremea mandatului său a fost creat cadrul legal pentru înfiinţarea PGL-urilor, el fiind alături de Mărioara Babu şi la inaugurarea Stânei Ştefanu pe Transalpina. „Îmi place oaia”, a declarat, zâmbind, fostul ministru al agriculturii. „Ne aflăm aici şi mă bucur că azi avem în ţară circa 186 de puncte gastronomice locale. Asta înseamnă un restaurant în miniatură la fiecare punct. Aici se leagă prietenii, se unesc suflete, se folosesc resursele locale şi vă spun că nu întâmplător sunt aici. Sunt prezent oriunde chemarea sufletului înseamnă prezenţa mea. În ceea ce mă priveşte îmi place oaia. Eu mănânc tocan de oaie şi după prăjituri. Şi după cozonac mănânc produse din oaie”, a spus Daea mai în glumă mai în serios.

About autor