Înălţarea Sfintei Cruci, marcată la Muzeul Crucilor de la Măceşu

De Ziua Înălţării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie 2023, la Muzeul Crucilor din Măceşu, se va face începând cu ora 11.00 o slujbă de pomenire pentru oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România. În decursul anilor au fost amplasate aici cruci închinate personalităţilor: Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, dar şi interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj împreună cu Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti, marchează această sărbătoare prin pomenirea marilor oameni de cultură trecuţi în nefiinţă. La Muzeul Crucilor de la Măceşu va avea loc un parastas, dar şi împărţirea de pachete de pomană.
Înălţarea Sfintei Cruci este praznuită în fiecare an pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălţarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului. În această zi sărbătorim amintirea celor trecuţi în nefiinţă. Atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin această sărbătoare se ţine pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.
Pe 13 septembrie 2013, a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceşu, care adăposteşte peste 150 de cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din Turburea, Plopşoru, Vladimir, Logreşti, Licurici, Aninoasa, Hurezani. Muzeul a fost făcut în clădirea fostei şcoli din Măceşu.
Managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Pompiliu Ciolacu, spune că “crucile de jurământ au o semnificaţie aparte şi sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiţi, pentru sufletele celor plecaţi dintre noi. Înălţarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Spre deosebire de alte sărbători creştine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. La Măceşu este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn”.
Cei interesaţi să participe la eveniment, dar şi să viziteze muzeul sunt aşteptaţi joi 14 septembrie 2023, începând cu ora 11.00 la Muzeul de la Măceşu.
Daniela Gapşea, purtător de cuvânt – 0762701136

About autor