ATELIERELE BRÂNCUŞI LA PEŞTIŞANI

În perioada 7 – 31 august a.c., în comuna Peştişani se va desfăşura Simpozionul Internaţional de Sculptură „Atelierele Brâncuşi”, manifestare tradiţională organizată anual de către Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu.
În paralel, începând cu data de 22 august şi până la sfârşitul lunii, tot în comuna Peştişani se va desfăşura şi Concursul de arhitectură „Acasă la Brâncuşi”, având tema „Crearea şi integrarea celor trei porţi de acces în comuna Peştişani”. În aceeaşi perioadă, la Curtişoara, urmează să se deruleze Concursul de benzi desenate „Acasă la Brâncuşi” şi Simpozionul de pictură şi grafică „Iosif Keber”.
Pe lângă organizatorii menţionaţi anterior, aceste evenimente beneficiază de sprijinul acordat de Primăria Comunei Peştişani, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, U.A.P.R. şi Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Oltenia şi Uniunea Arhitecţilor din România.
Deschiderea Simpozionului Internaţional de Sculptură are loc luni, 7 august a.c., ora 13:00, la Centrul de Informare Turistică Peştişani. Artiştii participanţi în simpozion sunt: Eugen Florin Bârzu (România), Valentin Vârtosu (Republica Moldova), Francesco Panceri (Italia), Dumitru Ioan Şerban (Italia), Oscar Aguirre Comendador (Spania), Mircea Lăcătuş (SUA), Ovidiu Nicolae Popa (curator, Romania). Materialul de lucru este marmura de Ruşchiţa.
Eugen Florin Bârzu este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, filiala Timişoara, doctor în arte vizuale şi cadru didactic universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte. A participat la numeroase expoziţii de grup, la simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură: Drăgăşani, Caransebeş, Sibiu, Arad, Târgu Jiu, Canavese, Ormea (ambele în Italia), Kikinda (Serbia).
Valentin Vârtosu este născut la Soroca, în Republica Moldova şi trăieşte actualmente în Chişinău, unde a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi, şi membru al International Association of Art, UNESCO. A executat lucrări de for public în Republica Moldova şi în România. Operele sale sunt incluse în numeroase colecţii publice şi particulare din Republica Moldova, Canada, ltalia, Austria, România, Germania şi Serbia.
Francesco Panceri este sculptor italian, originar din localitatea Crema, unde a urmat o şcoala de artă şi apoi „Accademia di belle arti di Brera” din Milano, specializarea sculptură. Mai multe dintre lucrări sale sunt incluse în colecţii publice sau particulare din Italia, Germania, Olanda, Belgia, Albania, China, Japonia, Polonia, Siria, India, Slovenia, Korea şi Turcia. A participat la numeroase simpozioane de sculptură, naţionale şi internaţionale, din: Italia, China, Turcia, Coreea de Sud, Georgia, Iran, India, Siria, Albania.
Dumitru Ioan Şerban a urmat Liceul „Nicolae Toniţa” şi Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. A beneficiat apoi de mai multe stagii de pregătire în artele plastice şi în restaurare, urmând cursuri de specialitate la Bucureşti, Brighton (Anglia) şi Udine (Italia). A participat la diverse expoziţii de grup şi la simpozioane internaţionale de sculptură.
Oscar Aguirre Comendador este născut în Cuba (unde a urmat Institutul Superior de Arte din Havana), dar trăieşte şi munceşte în Spania (Valencia). A participat la numeroase simpozioane de sculptură din India, Slovenia, Portugalia, Insulele Canare, Franţa, Belgia, Arabia Saudită, Argentina, SUA, Germania, Cipru, Japonia, Spania, Muntenegru, Egipt. Lucrările sale se află expuse în instituţii culturale din numeroase oraşe din lume, care au găzduit simpozioanele respective.
Mircea Lăcătuş a urmat Liceul de Artă din Arad şi Univeritatea Naţională de Artă din Bucureşti (având şi titlu de master). Ulterior se stabileşte la Viena, unde obţine titlul de „Magister in Art” al Universităţii din Viena. În 2013, a fost Profesor invitat la Universitatea din Alabama din Huntsville (SUA), iar în prezent este profesor la Oakwood University din acelaşi oraş american. Începând cu anul 1985, participă la numeroase expoziţii, personale sau de grup şi la simpozioane de pictură şi de sculptură (Neusiedl, Andau, Croaţia, India, SUA). Lucrările sale de sculptură şi de grafică se află în colecţii private din România, Ungaria, Croaţia, Austria, Germania, Franţa, SUA. A creat mai multe lucrări monumentale în România, la Miniş, Tuşnad, Simeria, Bran. A realizat, de asemenea, scenografia pentru mai Lucrările multe piese de teatru din Viena şi SUA şi este autorul unei cărţi de poezie publicate şi premiate la Viena.
Ovidiu Nicolae Popa a urmat Liceul de artă „Nicolae Tonitza” şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este sculptor, restaurator, profesor şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Bucureşti, secţia sculptură. Din 1986 şi până în prezent a participat la numeroase expozitii de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. A participat la simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură şi pictură (România, Austria, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Slovacia). Lucrările sale se află atât în muzee, cât şi în colecţii particulare din România, Grecia, Ungaria, Austria, Franţa, SUA, Germania şi Rusia.
Parteneri ai evenimentelor sunt Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.
Parteneri media: TVR Craiova, Radio România Internaţional, Radio România Actualităţi, Radio România Oltenia – Craiova, Radio România Cultural, Leviathan, Gorjeanul, IntellNews, precum şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.
Comuna Peştişani nu a fost aleasă întâmplător ca loc de desfăşurare a Simpozionului Internaţional de Sculptură. Aici, în anii ʹ70 ai secolului trecut, se desfăşurau anual tabere de sculptură în lemn, câteva dintre lucrările rezultate mai putând fi văzute pe malul Bistriţei. Din păcate, starea lor de conservare este foarte precară.
De menţionat că în Peştişani, în ultimii ani, au fost organizate numeroase evenimente culturale de mare impact în rândul publicului larg: Turneul Stradivarius, cu violonistul Alexandru Tomescu, Festivalul RomânIA autentică, ajuns la a treia ediţie anul acesta şi Festivalul „Film în sat”, organizat în parteneriat cu Asociaţia actorului Cuzin Toma „Dacă eu pot, poţi şi tu”. Comuna Peştişani a devenit un reper cultural nu numai pe harta Gorjului, ci şi a României. Dovadă sunt nume cu rezonanţă în peisajul teatral, cinematografic şi muzical românesc, care au evoluat pe scena festivalului în ultima săptămână: Gheorghe Visu, Horaţiu Mălăele, Bogdan-Mihai Simion şi Lăutarii de mătase, Mihai Mărgineanu Band, Pavel Bartoş, Irina Margareta Nistor şi mulţi alţii.
Adina ANDRIŢOIU
Preşedintă Filiala „Jean Bărbulescu” a UZPR

About autor