Anchetã DNA printre votanţii din Bâlteni

Comuna condusã de câteva sãptãmâni de liberalul Gheorghe Pãsãrin a intrat pe lista localitãţilor din România în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fãcut descinderi pentru a-i audia pe localnicii cu privire la votul exprimat la referendumul de suspendare a lui Traian Bãsescu. Noi audieri sunt programate chiar azi, dupã ce, marţi, alegãtorilor din satele Moi şi Cocoreni li s-au dat citaţii pentru a veni la Poliţie. Audierea localnicilor din Bâlteni s-a fãcut la Poliţia Rovinari, votanţii din Peşteana fiind cei mai vizaţi de aceastã ancheta, comunitatea de romi fiind luatã la întrebãri. Zeci dintre ei au venit la Poliţie, mai toţi recunoscând cã aveau un cu totul alt program decât acela de a sta de vorbã cu cei de la DNA despre votul de la referendum.

„Venii într-o fugã cã am omu cu douã preinfarcturi acasã. Fugii pânã aici de mã luarã dracii. Fricã nu mi-e de ei cã n-are de ce. Vai de capul meu, dar mie cine îmi dã de mâncare, cã am cheltuit şi o groazã de bani ca sã ajung pânã aici? Tata din groapã nu se mai scoalã sã mã ajute, sãracul. Oricum la vot nu mai mã duc altãdatã cã ce sã votez? Pe dracu?! Mie îmi trebuie pâine acasã, nu balivernele lor”, şi-a vãrsat amarul una dintre femeile în vârstã venite sã fie audiatã de cei de la DNA.

Mult mai interesat de audieri a fost un bãrbat tocmai venit pe acasã dupã luni de muncã pe meleaguri strãine. Omul s-a trezit ca prezent la votul din 29 iulie, deşi ştie cã era plecat la mii de kilometri distanţã. Şi nu e singurul care s-a trezit cã ar fi votat. Fiica lui e în aceiaşi situaţie. „Noi stãm în Portugalia. Am fost la muncã, am venit acum în luna august acasã, iar acum m-am trezit chemat aici. Când m-am uitat pe tabel, altcineva semnase pentru mine cã aş fi fost la votare. Şi la fatã la fel, doar la soţie era liber locul acela din tabel de la semnãturã. Şi mai ştiu eu vreo doi morţi pe care i-am vãzut acolo pe tabel ca fiind prezenţi la vot. Sunt nereguli, mi-e clarã asta, de aceia spun cã e bine venitã ancheta”, a declarat Gheorghe Buştean.

Audierile de la Poliţia Rovinari s-ar putea finaliza însã şi cu nişte plângeri împotriva celor de la DNA, unii localnici spunând cã vor cere daune pentru timpul pierdut şi stresul la care au fost supuşi. În sprijinul lor s-ar putea sã vinã şi doi avocaţi pe care USL Gorj i-a pus la dispoziţia sãtenilor audiaţi.

Tags:

About autor