Cãlinoiu aduce Forumul Economic al Olteniei la Târgu Jiu

O iniţiativã lansatã la Craiova se mutã anul viitor în „judeţul premierului”, asta dupã ce preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cãlinoiu, a participat la ediţia din acest an şi şi-a manifestat interesul ca şi Gorjul sã organizeze o astfel de ediţie. Cum propunerile de acest gen nu prea pot fi ignorate în actualul context politic, în care deputatul de Târgu Jiu Victor Ponta este şi prim-ministru, Cãlinoiu a obţinut repede acceptul celorlalţi participanţi ca ediţia din 2014 a Forumului Economic al Regiunii Oltenia sã se desfãşoare în capitala Gorjului. Pânã atunci vom avea, teoretic, şi regionalizarea realizatã de actuala putere, aşa cã mutarea forumului respectiv mai în amonte pe Jiu nu ar trebui sã surprindã pe multã lume.

„Întâlnirea de la Craiova a fost una extrem de reuşitã şi cred cã şi noi putem demonstra cã avem resurse sã organizam o astfel de manifestare la Târgu Jiu. În primul rând participã oameni de afaceri din toatã regiunea, sunt prezenţi şefii administraţiilor locale şi chiar şi şefi ai unor misiuni diplomatice la Bucureşti. Nu e uşor sã aduci la tine acasã mai mulţi ambasadori ai unor ţãri cu un mare potenţial economic, iar pentru noi o astfel de manifestare e o oportunitate de a ne face cunoscuţi printre investitori, din dorinţa de-ai atrage pe aceştia în Gorj şi a dezvolta afaceri aici”, declarã Cãlinoiu.

 

Forumul Economic Regional din Oltenia – o întrunire care ar trebui sã creeze o punte de legãturã între autoritãţile locale şi oamenii de afaceri

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Cãlinoiu, a fost prezent miercuri, în prima zi de desfãşurare, la cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Regional Oltenia, organizat la Craiova, o întâlnire care a adunat oameni de afaceri, autoritãţi locale, dar şi ambasadori, interesaţi de oportunitãţile pe care le oferã Oltenia, propunând ca urmãtoarea ediţie a FERO sã aibã loc la Târgu Jiu.

Forumul Economic Regional Oltenia este o întrunire care ar trebui sã creeze o punte de legãturã între autoritãţile locale şi oamenii de afaceri interesaţi de dezvoltarea unor societãţi în zonã. FERO, cum este cunoscut în Dolj, a ajuns deja la a doua ediţie, fiind invitaţi reprezentanţi ai autoritãţilor locale din cele cinci judeţe ale Olteniei, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi ambasadori din 10 state, precum şi oameni de afaceri, atât din ţarã, cât şi din strãinãtate. Organizator a fost Constantin Popeci, reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj.

Ion Cãlinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a prezentat o parte din oportunitãţile judeţului, respectiv potenţialul economic, agricol, cultural sau turistic, ce poate fi valorificat prin atragerea de investitori strãini care poate sã conducã la crearea de noi locuri de muncã şi, implicit, ridicarea standardului de viaţã al locuitorilor. „Discuţiile extrem de consistente, contactele stabilite şi rezultatele concrete obţinute în urma acestui eveniment au reprezentat tot atâtea argumente pentru a continua aceastã acţiune şi a-i da o amploare din ce în ce mai mare. Prezenţa ambasadorilor din cele 10 ţãri va constitui un prilej pentru firmele participante de a prospecta noi pieţe de desfacere, iar pentru reprezentanţii autoritãţilor locale şi judeţene de a contacta noi posibili investitori”, declara Cãlinoiu. „Oltenia are un potenţial economic foarte bun pe care trebuie sã îl valorifice autoritãţile, dar şi oamenii de afaceri. Îl felicit cu aceastã ocazie pe domnul Popeci, pentru cã organizeazã un astfel de forum, autoritãţile locale şi ambasadorii care au venit aici. Este nevoie de o viziune în dezvoltarea localã. Trebuie sã identificãm potenţialul economic al României, trebuie identificate nevoile fiecãrei regiuni, în special ale Olteniei. Regiunea Oltenia are un potenţial economic foarte bun şi trebuie sã-l valorificãm.  O asemenea iniţiativã ne conduce la realizarea unei noi viziuni, unei noi strategii de dezvoltare, sã deschidem porţile pentru investitori autohtoni şi pentru cei strãini. Imaginea conteazã, dar relaţia comercialã este cea cu adevãrat importantã“, menţiona Ion Cãlinoiu.

Un Forum Economic Regional din Oltenia fãrã… Mehedinţi!

   Ediţia a doua a Forumului Economic Regional Oltenia (FERO) a adus la Craiova, reprezentanţi ai administraţiei locale din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, antreprenori privaţi din Oltenia, reprezentanţi ai mediului academic şi mulţi alţi invitaţi, printre care zece ambasadori şi diplomaţi interesaţi sã afle oportunitãţile de afaceri din aceastã regiune a ţãrii. La dezbaterile pe secţiuni au fost prezentate informaţii noi, folositoare pentru agricultori şi pentru cei care sunt interesaţi de fonduri europene.

În Sala Albastrã a Universitãţii din Craiova au avut loc dezbateri în plen, în prezenţa unui auditoriu numeros. Lucrãrile au fost deschise de organizatorul FERO, antreprenorul craiovean Constantin Popeci, care le-a transmis celor prezenţi cã „trebuie sã ştim sã facem marketing, sã ştim sã ne promovãm capacitãţile economice din Oltenia“.

Fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, copreşedinte al FERO, a menţionat cã ideea realizãrii unui astfel de eveniment la Craiova a fost aceea „de a repune Oltenia pe harta economicã a României“. Rectorul Universitãţii din Craiova, Dan Claudiu Dãnişor, le-a transmis organizatorilor Forumului mulţumiri pentru efortul fãcut de a organiza Forumul la Craiova, în plinã crizã economicã, adãugând cãtre mediul de afaceri prezent în salã cã „datoritã dumneavoastrã suntem pe linia de plutire“. De departe, însã, scopul FERO a fost acela ca ambasadorii diverselor state sã afle oportunitãţile de afaceri din Oltenia şi sã le transmitã mai departe investitorilor din ţãrile pe care le reprezintã.

Vicepreşedinţii consiliilor judeţene din fiecare judeţ al Olteniei au prezentat fiecare judeţ din punct de vedere economic. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a precizat cã „existã semnale puternice de la investitori mari din lume, care vor sã vinã în Dolj“, evidenţiind faptul cã Aeroportul din Craiova introduce curse low-cost cãtre Milano, iar din toamnã, cãtre Londra, menţionând şi alte rute de transport, precum podul Calafat-Vidin şi viitoarea autostradã Craiova-Piteşti.

Vicepreşedintele CJ Gorj, Ciprian Florescu, a enumerat principalele companii puternice din judeţ, plus companiile energetice datoritã cãrora „Gorjul a devenit inima energeticã a României“. El a mizat pe cea mai importantã resursã a judeţului: resursele umane. „Când domnul preşedinte al CJ Gorj, Ion Cãlinoiu, a fost întrebat de redactorul revistei Oltenia Business care este atuul din punct de vedere economic al judeţului, dânsul a rãspuns clar: resursa umanã“, a spus Ciprian Florescu.

Reprezentanţii CJ Olt şi Vâlcea au prezentat companiile cele mai reprezentative din respectivele judeţe, precum şi oportunitãţile investiţionale, potenţialul agricol, turistic şi industrial din judeţele respective. Din pãcate, judeţul Mehedinţi nu a fost reprezentat decât de primarul… Orşovei, Ion Manea, care a stat cuminte-n scaunul lui, ascultând dezbaterile.

Ionuţ Simion, reprezentantul Pricewaterhouse Coopers România (PwC),  explica celor prezenţi „ce solicitãri are mediul de afaceri la adresa guvernanţilor. Firmele vor urmãtoarele: cerinţele administrative sã fie mai puţine, regimul fiscal sã fie permisiv, respectiv sprijin financiar pentru companii. În ceea ce priveşte IMM-urile, din studiile PwC reiese cã primele trei cele mai importante dificultãţi ale întreprinderilor mici şi mijlocii sunt: reducerea cererii interne, birocraţia şi fiscalitatea excesivã. Dar „problema cea mai mare a companiilor este aceea cã aceste mãsuri fiscale sunt luate fãrã a fi consultat mediul de afaceri. Mãsurile fiscale şi politicile publice trebuie sã ţinã cont de dorinţele mediului de afaceri, sã se ia doar cu consultarea mediului de afaceri, pentru ca aceste mãsuri sã fie de duratã“.

„România trebuie sã nu mai aibã ştampile…”

   Prezent la FERO, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, şi-a început pledoaria anunţând auditoriul cã el s-a nãscut la Craiova şi a locuit pe lângã Madona Dudu. Oficialul român a ridicat o problemã stringentã pentru România: eliminarea ştampilelor, la fel ca în Occident. „Închideţi ochii şi imaginaţi-vã o Românie fãrã ştampile. România trebuie sã nu mai aibã ştampile. Dispariţia ştampilelor va fi modul nostru de a o rupe cu trecutul! ªtampila este robia noastrã în faţa birocraţiei“, adãugând cã în proiectul strategiei de reindustrializare a României este prevãzutã şi o secţiune prin care se propune eliminarea ştampilei din România.

Vosganian a arãtat la FERO cã resursele bãneşti trebuie sã fie abia pe locul cinci în preocupãrile manageriale ale antreprenorilor privaţi, în timp ce pe primele locuri trebuie sã stea: informaţia, comunicarea, managementul, timpul şi abia pe locul cinci – banii. De asemenea, ministrul Vosganian declara cã pânã în luna septembrie a acestui an se va definitiva o strategie de reindustrializare a României: „Am identificat 23 de industrii distincte în România şi vom discuta cu 600 de oameni de afaceri din România. Au fost discuţii cu cei din industria textilã, cu cei din industria farmaceuticã, cu cei din industria mobilei“, a mai spus reprezentantul guvernului.

About autor