Baletul de campanie nu se simte în economie

Opoziţia şi Puterea se luptã în declaraţii legate de numirile din ministere, cine cui a dat bani, fondurile primite de edilii PDL, Programul Naţional de Investiţii prin care firmele PDL îşi umpleau conturile, ce primari sau şefi de deconcentrate sau prefecţi au trecut la PDL şi altele. Opoziţia ia la purecat CV-urile echipei guvernamentale: cine cât a copiat şi de ce a copiat şi dacã a copiat de pe internet sau a şi citit cartea sau doar a copiat dintr-o lucrare în care se copiase, de asemenea.

Dupã amnistia fiscalã, şefii din administraţie au început deja sã deschidã robinetul pentru acordare de sporuri între 5 şi 50%. Adicã vin şi banii. Cel puţin o jumãtate de an nu sunt probleme cu banii şi cu alocarea de fonduri pentru reîntregirea pensiilor şi a salariilor. Cam acesta este mesajul transmis de actuala guvernare.

De fapt, premierul Victor Ponta a mai adãugat zilele trecute încã o nuanţã: vor fi reîntregite lefurile tãiate chiar dacã România va intra în recesiune. Cu aceasã declaraţie, Guvernarea Ponta chiar a pus punctul pe „i” şi a arãtat care este de fapt preocuparea în ceea ce priveşte situaţia economicã a ţãrii. Specialiştii anunţã reintrarea în recesiune a ţãrii, dar nimeni din clasa politicã, de la Opoziţie şi mai ales de la Putere, nu pare preocupat de ceea ce se întâmplã cu cel mai important domeniu de activitate, cel fãrã de care nimeni nu poate exista. Totul graviteazã în jurul sistemului economic, financiar-bancar, a cursului leu – euro care a luat-o razna. Nici mãcar Banca Naţionalã a României nu mai pare destul de convinsã asupra mãsurilor care trebuiesc şi pot fi luate pentru a echilibra leul în raport cu moneda europeanã. Sã nu se ajungã în situaţia în care pânã şi Banca Naţionalã a României sã ridice din umeri şi sã nu mai aibã soluţii la ceea ce se întâmplã cu leul şi cu bãncile. De fapt, poate cã acum vor fi scoase de la saltea cele 20 de miliarde de euro împumutate de România de la Fondul Monetar Internaţional şi de la UE. De fapt, cine împiedicã statul român sã nu se apuce sã tipãreascã lei pentru a face rost de bani? Cine mai ţine cont de inflaţie, dacã totul se prãbuşeşte?

Oamenii de afaceri din Marea Britanie se plâng de faptul cã guvernul lor nu adoptã politici care sã ajute sectorul economic. La noi nu are cine sã se mai plângã. Senzaţia generalã este cã  butoiul cu miere a fost lovit cu copita de vreun guvernant, iar bidonul cu lapte a fost gãurit. Curge din ambele vase cãtre popor. Nici vorbã de probleme economice, deşi ţara e bãgatã pânã la gât în datorii.

Înainte de a veni la Putere, Victor Ponta şi colegii sãi din USL vorbeau la televizor despre înfiinţarea unui milion de locuri de muncã. Nimeni nu mai este dispus sã îşi aducã aminte de cele declarate şi nu a mai adus vorba de locurile de muncã pe care le aşteaptã mulţi români care poate cã nu au lucrat niciodatã în viaţa lor sau care aşteaptã de ani de zile un loc de muncã, mãcar pentru a supravieţui sau pentru a-şi achita o parte din facturi sau din mâncare. Unde sunt politicile economice menite sã ajute mediul de afaceri, sã favorizeze apariţia milionului de locuri de muncã? Ce se întâmplã concret cu aplicarea mãsurilor de stimulare economicã, de îmbunãtãţire a accesului la medicamente şi la servicii medicale pentru cei care plãtesc contribuţii la Sãnãtate, la alimente?

FMI a lãsat-o mai moale cu noul guvern şi i-a dat binecuvântarea sã acorde creşteri de lefuri înainte de alegeri. De altfel, premierul Victor Ponta şi-a fãcut temele înainte şi cel mai probabil nimic nu va fi schimbat în relaţia cu organismele financiare internaţionale, dupã modelul PDL. Nu se ştie încã ce se va întâmplã cu CEO sau cu Roşia Montanã. Ce se întâmplã cu pretenţiile UDMR, cu echidistanţa Justiţiei? O fi întors deja armele şi a început sã îşi exerseze reflexele pentru noua Putere? Ce se întâmplã cu finanţãrile blocate? Chiar nu mai munceşte nimeni în luna mai, de campanie electoralã? De fapt, mulţi şi-au şi luat concedii medicale, fãrã platã sau de odihnã, ori pentru a scãpa de muncã, ori pentru a participa la alegeri, ori pentru a nu-i prinde valul schimbãrii în funcţie!

Pe Ponta îl preocupã mai degrabã cine reprezintã România în afara ţãrii: Ponta sau Bãsescu. Victor e şi el tânãr şi dupã cum s-a vãzut preferã excursiile peste hotare. Vrea sã îşi bombeze pieptul în Vest. Pentru a avea o politicã externã tare, e nevoie de o politicã internã beton şi o economie solidã. Când începe munca? Baletul din campanie nu se simte în economie!

Tags:

About autor