O carte-omagiu la Centenar:
“Fetele de la Ecaterina” de Gheorghe Nichifor
Personalitate distinctă în peisajul nu doar politic al judeţului Gorj – este vicepreşedinte al Consiliului judeţean din 2017, până atunci ocupând alte funcţii din acest eşichier de responsabilitate locală şi dincolo de aceasta – dar şi în cel educaţional, istoric, cultural şi, mai ales, în cel de cercetător al vieţii şi societăţii gorjene de-a lungul timpului, prof. dr. Gheorghe NICHIFOR, are o impresionantă bibliografie în domeniul acestui ultim aspect pe care, foarte pe scurt, l-am creionat, bibliografie care cuprinde cărţi substanţial şi cu mare precizie şi concizie ştiinţifică elaborate aducând în paginile lor informaţii şi amănunte inedite despre personalităţi gorjene de prim plan istoric, multe cu rezonanţă naţională. Simultan, a redactat şi a semnat peste 250 de studii şi articole, publicate în reviste şi alte publicaţii de specialitate, apărute la Târgu Jiu, Bucureşti, Craiova, Sibiu, Ploieşti.
În 28 februarie 2024, Biblioteca judeţeană “Cristian Tell” din Târgu Jiu a găzduit lansarea celei mai recente cărţi a valorosului istoric, intitulată “Fetele de la Ecaterina”, în fapt, monografia detaliată, de mare anvergură ştiinţifică a uneia dintre instituţiile-fanion ale învăţământului gorjean, anume actualul Colegiu Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, care a împlinit de curând 100 de ani de existenţă.
Refăcând atât din acte de arhive, fotografii şi articole de ziar, dar şi din propriile amintiri – autorul fiind aproape 15 ani director al Colegiului, din mărturii ale unor profesori de aici, alte surse inedite, avem între paginile volumului o panoramare foarte fidelă a acestei şcoli, a performanţelor ei, a corpului său didactic, a elevilor şi absolvenţilor ei de-a lungul vremii.
Evenimentul lansării a beneficiat de o prezenţă selectă, de la preşedintele Consiliului judeţean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu – fost elev al Colegiului rememorat în carte, chiar elev direct al autorului ei, după cum am înţeles din chiar mărturia făcută la lansare de acesta! – de profesori actuali sau foşti, de alţi absolvenţi, dar şi de jurnalişti, scriitori, manageri de instituţii culturale gorjene.
“Fetele de la Ecaterina” este o sintagmă prin care vestitul Colegiu târgujian a rămas cunoscut peste vremi, sintragmă derivată din specificul îndelungat, de la începuturile acestei şcoli, anume ca “liceu de fete”, ea s-a fixat în memoria comunităţii ridicându-se la rangul de blazon al acestuia.
Gheorghe NICHIFOR a înscris o altă pagină în istoriografia gorjeană, dar şi în cea naţională a educaţiei performante, care a dat României personalităţi valoroase, regăsibile în multe structuri şi sisteme ale societăţii noastre. Cercetarea lui Gheorghe Nichifor, totodată, se adaugă fericit, bibliografiei acestuia, personalităţii ferm conturate în tabloul valorilor umane gorjene, naţionale, deopotrivă.
Dan Şalapa – UZPR