Moţa, scenariu cu Habitu pentru a-i lua locul lui Focşan

O scrisoare trimisã din spatele gratiilor de cel mai celebru interlop al Gorjului, Aristicã Doru Şerban, zis Habitu, aratã câte „lucrãturi” se pot face de cãtre oamenii din sistemul judiciar pentru a-şi regla conturile în spatele unor anchete cu greutate. Arestat de la începutul primãverii şi judecat acum pentru evaziune fiscalã, cãmãtãrie, şantaj şi ameninţare, cãmãtarul gorjean descrie într-o epistolã adresatã prim-procurorului de la Gorj Gheorghe Focşan cum i s-a cerut sã se implice într-un flagrant care era menit „sã-l facã” pentru ca postul ocupat de el sã fie vacantat.

Lumeajustiţiei.ro a publicat acum o scrisoare pe care Habitu i-a trimis-o lui Focşan din spatele gratiilor penitenciarului Craiova, acolo unse stã în arest preventiv de vreo câteva luni bune. Conform documentului respectiv, patronul unui local din Târgu Jiu, Ion Arjoca, fost coleg de şcoalã cu Habitu, urma sã declare cã luase 15.000 de euro pentru a-i da prim-procurorului de la Gorj în schimbul eliberãrii cãmãtarului. Aristicã Doru Şerban spune cã soţia lui a fost chematã la IPJ Gorj şi blindatã cu aparaturã de înregistrare, dar femeia nu a fãcut faţã stresului şi anchetatorii nu s-au ales cu nicio probã, ea având misiunea sã-l facã pe Arjoca sã recunoascã faptul cã ar fi luat banii de la Habitu şi i-ar fi dat lui Focşan.

Procurori DNA de la Bucureşti ar fi fost implicaţi în acest caz, ei închizând dosarul la începutul toamnei, când au tras concluzia cã nu au nicio probã pentru a duce ancheta mai departe. Habitu spune însã cã scopul final era îndepãrtarea lui Focşan din funcţia de conducere şi vacantarea postului pentru a putea fi ocupat de procurorul Emil Moţa, cel care a mai fost prim-procuror la Gorj şi cel care l-a şi arestat acum pe Habitu. Despre Moţa s-a vorbit în ultimele zile ca fiind unul dintre posibilii candidaţi la şefia Parchetului General, de-a lungul anilor procurorul implicându-se în cele mai grele anchete de la Gorj. E drept cã în multe dintre ele cei pe care i-a arestat sau doar i-a reţinut pentru 24 de ore au fost declaraţi la final nevinovaţi, prin sentinţe definitive şi irevocabile. În plus, fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a cerut de douã ori Inspecţiei Judiciare sã-l verifice pe Moţa, acesta având chiar dispute publice cu prim-procurorul Focşan, cercetãrile fãcute la adresa sa nereţinându-i însã vreo vinã pentru a fi sancţionat în vreun fel.

Tags: ,

About autor