Poluare la Aninoasa dupã dezmembrarea unei sonde

Terenurile agricole ale localnicilor din Aninoasa suferã în aceastã perioadã nu doar din cauza secetei, ci şi din cauza unei poluãri produse cu resturi provenite de la dezafectarea unei foste sonde de exploatare a petrolului. La câteva sute de metri de malul Gilortului, dar şi la doi paşi de albia râului, peisajul pare de pe altã planetã, dar localnicii par sã se fi obişnuit cu el, mai ales dupã seceta de vara aceasta. „Aici era o groapã mare în care muncitorii preparau pe vremuri substanţele pe care le foloseau la exploatarea petrolului. Substanţele astea erau depozitate şi în habe metalice uriaşe, pe care le-au tãiat acum nişte ţigani din Galaţi. Nu au dus nimic la depozitul de la Ţicleni, aşa cum ştiam noi cã trebuiau sã facã. Au lãsat ce nu le-a trebuit pe terenurile noastre, iar noi o sã ne uitãm mereu de acum încolo la pãmânturile astea pârjolite, pe care nici buruienile nu mai cresc”, explicã unul dintre localnici.

Cu ani în urmã oamenii au fost de acord sã închirieze terenurile firmei care exploata sondele, însã dupã falimentul acesteia nimeni nu a mai vãzut vreun leu. Acum localnicii s-au trezit şi cu pãmânturile pârjolite şi pline de fiare vechi. „Nãmolul de aici are o grosime de 10 metri pentru cã este într-un fost bazin, iar când plouã totul o ia la vale şi se scurge pe terenurile noastre. Sãrurile de aici ne distrug terenurile pentru zeci de ani, iar pe noi nu ne despãgubeşte nimeni”, spune Marius Popescu. Sãtenii aşteaptã sã fie despãgubiţi, mai ales cã au închiriate terenurile şi li s-au tot promis banii ce li se cuveneau. Pânã vor vedea vreun leu în mânã sunt convinşi cã luptã cu morile de vânt. „Nu ne-au dat nimic. Au venit sã vorbeascã cu noi, dar sub ce formã, ne-au zis ba sã ne ducem la deal, ba la vale, numai cu ei sã nu mai vorbim de bani. Pãi dacã sunt oameni serioşi hai sã ne respecte bucata noastrã de pãmânt, cã nu cred cã cerem prea mult”, spune Constantina Drãguşin.

Între timp, la faţa locului au ajuns şi comisari de la Garda de Mediu Gorj, instituţie care are o anchetã în derulare ale cãrei analize depind însã de nişte rezultate la analizele de laborator fãcute probelor de sol prelevate de la Aninoasa. „Am constatat cã se procedase la dezafectarea amplasamentului şi la deversarea anumitor reziduuri din habele metalice pe terenurile staţiei de fluide de foraj şi al sondei. În funcţie de rezultatele analizelor de laborator se va stabili gradul de poluare şi vom putea aplica prevederile legislaţiei în vigoare în materie de protecţie a mediului”, spune comisarul Simona Cornea, de la Garda de Mediu Gorj.

Tags:

About autor