Cele mai poluante termocentrale din Europa sunt în Oltenia

Agenţia Europeanã de Mediu a întocmit un clasament cu marii poluatori din Uniune, România fiind reprezentatã aici cu „brio” de toate termocentralele din zona Olteniei, pe primul loc între acestea situându-se Complexul Energetic Turceni. AEM a folosit informaţii şi parametri din anul 2009, în perioada în care problemele de mediu de la termocentralele noastre erau doar subiecte de campanie electoralã. Turceniul este deja un „brand” când vine vorba de poluare la nivel european, termocentrala fiind plasatã pe locul şase în UE, fiind urmatã la zece locuri distanţã de CE Rovinari.

   De altfel, cele douã unitãţi din Gorj au fãcut mereu obiectul unor discuţii, dar şi subiectul unor amenzi primite pe aceastã temã de la Garda de Mediu, locuitorii din Rovinari plângându-se constant de praful care le ajunge în case de la groapa de cenuşã atunci când suflã praful. Liderul sindical Constantin Creţan spunea ieri, de altfel, la câteva ore dupã vântul de luni seara, cã Rovinariul este mai poluat acum decât pe vremea lui Ceauşescu, în ciuda investiţiilor pe care unitatea le-a implementat în ultimii ani.

   Statistica europeanã situeazã pe locul 29 termocentrala de la Işalniţa şi pe 86 pe cea de la Craiova, cinci poziţii mai jos regãsindu-se şi CET Govora. Un „onorabil” loc 33 la nivel european îl ocupã şi Regia Autonomã de Activitãţi Nucleare din Mehedinţi, fiind lesne de observat cã marii poluatori din România sunt situaţi în Oltenia şi nu oriunde, ci în Gorj sau vecinãtatea noastrã. De aici e lesne de dedus cã aerul pe care l-am respirat cel puţin pânã acum este şi el extrem de poluat, producãtorii de energie ce se regãsesc în clasamentul european al poluatorilor promiţând investiţii majore pentru a remedia problemele. În caz contrar, UE ameninţã cu sancţiuni şi chiar cu închiderea acestor unitãţi dacã parametrii de mediu nu vor fi considerabil îmbunãtãţiţi pânã în 2013.

About autor