„Spune stop fumatului! Cancerul ucide indiferent de vârstã!”

Sâmbãtã, 26 mai 2012, în amfiteatrul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu, s-a desfãşurat partea a II-a a campaniei „Spune stop fumatului! Cancerul ucide indiferent de vârstã!”, campanie susţinutã de Asociaţia Românã de Oncologie „Sfânta Ana” în parteneriat cu Consiliul Judetean Gorj.

Astfel, 200 de elevi din şcoli generale şi licee din judeţ au stat faţã în faţã cu medici specialişti din Bucureşti, Dolj şi Gorj.

La deschidere au fost prezenţi: preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Cãlinoiu şi viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, Ion Roman-Barbuţi, care i-au sfãtuit pe tineri sã nu se lase pradã acestui viciu. Invitat de onoare a fost dr. Vlad Rotaru – medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti, având supraspecializãri de chirurgie oncologicã, hepaticã şi transplant hepatic.

Întâlnirea elevilor cu medicii a durat puţin peste o orã şi a fost interactivã, tinerii adresând întrebãri doctorilor, dar şi participând activ la testarea în ce priveşte fumatul pe care dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul Târgu Cãrbuneşti, a realizat-o cu aparatura specificã. Prezentarea efectelor fumatului pe slide-uri, filme şi explicaţiile necesare au fost susţinute de medicii: Vlad Rotaru şi Elena Chiţoran – Institutul Oncologic Bucureşti, Cristina Stoica – Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna Dolj, Elena Vlad – Spitalul Târgu Cãrbuneşti. Imaginile prezentate i-au impresionat pe mulţi dintre elevii din salã, care au spus la finalul întâlnirii cã nu vor fuma niciodatã. Doamna Viluţa Vãduva, bolnavã de cancer, a venit în faţa tinerilor pentru a le spune, din proprie experienţã, despre efectele fumatului. Elevii şi cadrele didactice au fost marcaţi de povestea de viaţã a d-nei Viluţa, care i-a rugat sã nu înceapã sã fumeze vreodatã.

Întâlnirea de sâmbãtã a avut loc dupã ce, de la începutul lunii mai, în 16 şcoli din municipiul Târgu Jiu şi judeţ au fost prezentate la orele de dirigenţie pliante şi filme antifumat. Au participat în cadrul proiectului circa 6000 de elevi din clasele VII-XII, existând la aceastã orã solicitãri de includere în proiect a altor şcoli, dar şi a unor clase de a V-a şi a VI-a. Campania va continua prin organizarea în data de 31 mai (Ziua Mondialã

fãrã Tutun) a unei mese rotunde.

Preşedinte, Ing. Bogdana Costoiu

Tags:

About autor