Scrisorile lui Ponta, obsesiile lui Bãsescu şi somnul lui Crin

Victor Ponta face ce face şi nu ezitã în niciun moment sã îşi arate curtoazia faţã de fostul sãu calaver de onoare de la nuntã: Mihai Rãzvan Ungureanu. S-a apucat sã îi trimitã scrisori şi probabil cã deseneazã şãgalnic câte o floricicã atunci când încheie. Lui Ponta îi e pur şi simplu drag de înaintaşul sãu de la Palatul Victoria şi nu poate sta pânã nu îşi afişazã public amorul politic. Obsesia din ultima perioadã a liderului social-democrat are legãturã cu „bãieţii deştepţi” din energie. Nu cumva este vorba de aceiaşi „bãieţi deştepţi” pe care îi tot vâna şi şeful statului pe la începutul mandatului? Pânã acum nimeni nu a avut voinţa politicã şi nu a trecut la fapte, sã le închidã robinetul acestor bãieţi deştepţi!

Interesant este cã instrumentul de luptã folosit de co-liderul USL este cel puţin ciudat, având în vedere cã retorica politicianului trebuie sã fie cel puţin virulentã, mai ales ca membru ai Opoziţiei şi ca viitori ocupanţi ai scaunelor Puterii. Eleganţa şi cel puţin dubioasã a vehiculului în care circulã mesajele lui Ponta nu face decât sã sporeascã starea de ambiguitate, în ceea ce priveşte relaţia pesedistului cu USL.

Iatã despre ce este vorba: „Acum o sãptãmânã v-am solicitat, în numele Uniunii Social Liberale, rezilierea cât mai rapidã a contractelor dintre Hidroelectrica şi intermediari, aşa numiţii, înainte de a începe orice discuţie privind pachetul de legi pe energie şi pe marginea strategiei Guvernului de a vinde pachete de acţiuni deţinute de stat la companii din sectorul energetic. Nici pânã la acest moment nu am beneficiat de un rãspuns din partea domniei voastre, fie direct, fie printr-o decizie în concordanţã cu cele solicitate de USL în urmã cu câteva zile. Ieri, atât ministrul Justiţiei, cât şi ministrul Economiei, au vorbit despre faptul cã existã soluţii legale pentru rezilierea acestor contracte. Ministrul Justiţie, domnul Cãtãlin Predoiu, a specificat cã decizia vã aparţine. Vã solicit, şi pe aceastã cale, rezilierea de îndatã a contractelor semnate între Hidroelectrica şi intermediarii din energie, ca o condiţie obligatorie pentru o dezbatere pe tema legilor energiei.”, Victor Ponta, preşedintele PSD.

Traian Bãsescu dã în ultima perioadã declaraţii într-un cu totul alt registru şi îşi promoveazã obsesiile care aratã cã este implicat pânã la operaţia de hernie în bãtãlia electoralã. Dacã Victor Ponta, unul dintre liderii Opoziţiei şi-a redus vehemenţa cu care critica Guvernul, mai ales de când favoritul sãu a preluat scaunul de premier, Bãsescu se face luntre şi punte pentru PDL. Declaraţiile sale nu au totuşi nici forţã, iar mesajul este steril. Dacã la vechea obsesie legatã de modificarea Constituţiei nu renunţã nici în somn, recent dã declaraţii care vizeazã stârpirea mitei electorale, prin finanţarea de la bugetul de stat a candidaţilor. Adicã o povarã în plus pe umerii României, dar şi forţarea unor candidaţi sã presteze „la negru”, cum se spune. Probabil cã dacã fiecare candidat va avea doar câte 10 afişe şi va face douã şedinţe cu alegãtorii, atunci campania se va produce în condiţii de echitate, lucru ce ar genera o mai mare corectitudine şi onestitate procesului electoral în ansamblu. Dupã cum se vede, Traian B. are tolba cu mesaje cam goalã şi este obligat sã presteze din nou în rolul justiţiarului. Problema este cã sala în faţa cãreia îşi ţine discursul e cam goalã. Mai sunt doar câţiva fani îndrãciţi şi aceia dispuşi sã facã totul pentru Conducãtorul lor şi obiectivele acestuia, inclusiv sã punã la bãtaie în campania electoralã cizme portocalii, veste, fulare, gãleţi sau bugete locale pentru cei aflaţi în funcţii: „Trebuie sã avem forţã sã întrerupem mita electoralã şi sã curãţãm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie sã terminãm cu clientela din afara clasei politice şi vã asigur cã este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplã acum. Dacã lãsãm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curãţarea clasei politice. Vã asigur cã o sã disparã şi din partide ideea «aoleu, trebuie sã gãsim candidat care are bani sã-şi susţinã campania»”, Traian Bãsescu.

Crin Antonescu pare sã fie cel mai distanţat de bãtãlia politicã în ceea ce spune. Adversarii politici au reuşit în ultimii ani şi mai ales în ultimele luni sã îi alipeascã poate definitiv ştampila de adormit sau de persoanã foarte comodã, care nu prea are chef de muncã. Cu acest profil, Crin Somnorescu are din ce în ce mai reduse şansele de a accede la Cotroceni, în sensul cã populaţia de alegãtori îşi doreşte de atâta amar de vreme politicieni care sã mai tragã pentru ei, nu doar sã îi tragã în piept. Poate cã liberalul este un tip care se trezeşte devreme, dar imaginea sa publicã spune altceva. Cert este cã a ajuns sã fie foarte puţin frecventat chiar şi de cãtre Victor Ponta, culmea, colegul sãu de USL. Cei doi nu se pupã de nicio culoare şi au ajuns sã aibe agende diferite. Mesajele lui Crin au un parfum de anii 2000 şi nu mai sunt actualizate. Este ţinut în şah de cu subiecte mãrunte, în timp ce colegul sãu Victor Ponta este tot mai atras la Palatul Victoria de mirajul MRU. Probabil cã îi surâde din ce în ce mai mult tandemul Victor premier – MRU preşedinte, decât Victor premier – Crin prãfuitul preşedinte. Probabil şi acest miraj este opera lui Traian B. Iatã cum îşi taie singur creanga de sub picioare liberalul-şef, prin declaraţii mãrunte, rãspunsuri date duşmanilor sãi şi de fapt justificãri trimise alegãtorilor, pentru imaginea cu care s-a ales, dupã ani de non-combat politic real: „Adevãrul este cã mã trezesc când vreau eu, indiferent ce cred despre asta prieteni, adversari. Mã trezesc când vreau eu, foarte, foarte des mã trezesc devreme, nu ca sã le dau lor socotealã. Mã trezesc devreme pentru cã, înainte de toate, mã ocup de educaţia unui copil încã mic care are şcoalã de dimineaţã. Mã trezesc devreme pentru cã e un timp, cel al dimineţii, mai puţin poluat de televizor, de telefoane, de breaking-news. Dar nu cred cã cineva foarte serios poate sã ia în discuţie aşa ceva. Când ajungi sã discuţi despre un om şi principala acuzã pe care i-o aduci este cã ai auzit tu cã se scoalã târziu, înseamnã cã eşti un gãinar din punct de vedere ideologic, din punct de vedere politic. Mã scol când vreau!”, Crin Antonescu, liderul PNL.

Tags: ,

About autor