Ponta despre anchetarea alegerilor din 2009 – „o abureală”

Ponta despre anchetarea alegerilor din 2009 – „o abureală”

 

Poziţie extrem de interesantă exprimară de fostul premier Victor Ponta în chestiunea anchetării modului în care s-au desfăşurat alegerile din 2009, cele pe care Mircea Geoană le-a pierdut şi în urma cărora el a putut să preia preşedinţia PSD. Acum deputatul de Gorj crede că inclusiv anceta vizând Arhiva SIPA reprezintă o „abureală”, însă una despre care fostul prim-ministru ar putea şti suficient de multe, mai ales că a fost interimar şi ministru al justiţiei, dar şi magistrat, deci la rândul său ar fi putut să aibă un dosar în arhiva respectivă.

Lejeritatea cu care se exprimă parlamentarul de Gorj poate fi pusă însă pe seama locului în care se află deputatul zilele acestea, la câteva mii de kilometri distanţă de ţară. „Particip la Malta la o reuniune parlamentară a Comisiilor de Afaceri Europene ; subiectele la zi legate de migraţie, antiterorism, Brexit, relaţiile regionale. (…) Regiunea noastră, Europa, Lumea se schimbă în aceste zile sub ochii noştri – iar noi anchetăm Arhiva SIPA şi Alegerile din 2009 - şi acestea sunt lucruri foarte importante, dar aşa cum au început riscă să fie doar o “abureală” ( sper să mă înşel eu)!”, comentează fostul premier pe contul său de Facebook.

Ponta trece în revistă o serie de evenimente internaţionale importante din ultima vreme, la care România nu a fost reprezentantă nici de preşedintele Klaus Iohannis, dar nici de premierul Sorin Grindeanu. Unul dintre simpatizanţi îl critică însă pe deputat pentru poziţia exprimată pe motiv că ar bagateliza două teme extrem de importante, menite să clarifice lucruri esenţiale întâmplate în România ultimilor ani, respectiv modul în care s-a decis soarta alegerilor din 2009 şi informaţiile din dosarele care îi vizează pe magistraţii ce dau decizii de condamnare sau achitare a unor persoane. Ponta a avut o reacţie la criticile respective, de la Malta transmiţând că ar trebui să ne canalizăm energiile pentru proiecte de viitor.

„Cred ca trebuie să ne folosim energiile în special pt viitor / e foarte bine că anchetăm Arhiva SIPA şi Alegerile din 2009 dar îmi este teamă că totul este o piesă slabă de teatru din care nu vom afla nimic important şi nu ne va folosi la nimic pt viitor – sper să nu am dreptate şi să fie altfel dar după cum se desfăşoară totul acum pare doar o “ciorba reîncălzită” pentru a tine poporul şi presa ocupaţi”,a menţionat Ponta.

 

Ponta, despre Arhiva SIPA – „Nu am fost şantajat”

 

Informaţii publice care îl vizează pe deputatul de Gorj Victor Ponta cu privire la o presupusă apartenenţă a sa la un serviciu secret au fost reluate la sfârşitul săptămânii trecute, când jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a vorbit despre aşa ceva la un post central de televiziune. Acesta l-a dat pe fostul premier drept agent al Serviciului de Informaţii Externe, amintind că inclusiv Traian Băsescu a vorbit în trecut despre aşa ceva. Stănescu l-a inclus însă în această categorie a „acoperiţilor” şi pe fostul senator Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, despre care a menţionat că avea calitatea de a aranja trecutul din dosare al colaboratorilor serviciului secret. Afirmaţiile sunt făcute în contextul scandalului ce vizează modul în care a fost gestionată arhiva fostului serviciu secret din Ministerul Justiţiei, SIPA, în trecut Ponta fiind foarte interesat să devină ministru al justiţiei, cariera politică ajutându-l însă să ajungă chiar în fruntea Guvernului.

Deputatul de Gorj dă asigurări că nu are nicio problemă cu informaţiile din arhiva SIPA, el fiind pentru desecretizarea acestora. „Pe mine nu m-a şantajat niciodată Macovei sau altcineva cu note sau informaţii din Arhiva SIPA / după episodul “Norica Nicolai” mi-am cerut mapa profesională de la Parchetul General şi am făcut-o publică, nefiind nimic special în aceasta. Eu am plecat din magistratură în 2001 / şi după 2005 până azi am fost unul din cei mai virulenţi critici ai acţiunilor şi abuzurilor comise de Macovei / haideţi însă să vedem cine a rămas şi a activat în perioada după 2005-2006 când “Echipa Macovei – Danileţ” a avut acces la Arhivă; şi cine putea fi şantajat atunci. Cu cât sunt mai vizibile şi mai disperate eforturile unora de a nu desecretiza Arhiva cu atât mai mult încep să cred că este ceva foarte “putred” acolo!”, susţine Ponta.

About autor