Prostãnacii lui Ponta

Pesedistul-şef, Victor Ponta, pare cã face absolut orice pentru a-şi îndulci limba faţã de organele de partid şi de stat conduse de Traian Bãsescu. Dupã ce a fãcut plãcãciunea de rigoare în faţa premierului Ungureanu, în parlament, Victor Ponta a gãsit recent de cuviinţã sã îşi “scalpeze” colegul de partid, Dan ªova, un mini-bãiat deştept, pentru declaraţiile anti-semite ale acestuia. Ponta a spus despre purtãtorul de cuvânt al PSD cã va fi transformat în ex-purtãtor de vorbe aiurea-n vânt.

Cu eleganţã, Victor Ponta şi-a copiat mentorul, pe Ion Iliescu, şi l-a fãcut pe Dan nu prostãnac direct, ci ignorant. Dulcegãriile lui Victor Ponta, lider al opoziţiei faţã de putere, continuã şi cu ultima sa declaraţie conform cãreia PSD va susţine în parlament întregirea lefurilor tãiate de pedelişti în urmã cu doi ani,            cu toate cã economia e pe marginea râpei, dupã cum a declarat chiar ministrul economiei şi preşedintele Traian Bãsescu. Ponta a revenit ulterior şi a precizat cã dacã vor fi majorate salariile, în 2013 vor trebui tãiate din nou.

De creşteri salariale şi de reîntregirea lefurilor începuse sã vorbeascã şi fostul premier Emil Boc, înainte sã fie obligat de Traian Bãsescu, sã îşi dea demisia, pentru a mai îndulci furia românilor, care acum douã luni începuserã sã iasã în stradã, sã cearã demisia guvernului şi pe cea a preşedintelui. Cineva trebuia însã sã fie sacrificat pentru imaginea democrat-liberalilor. A fost sã fie Boc. Mãririle salariale de care vorbea Boc iatã cã au fost din nou aduse în atenţia electoratului. PDL, prin Traian Bãsescu, e dispus sã rişte orice pentru a câştiga alegerile locale şi probabil pe cele parlamentare. Sau dacã sã nu le câştige, mãcar sã nu sufere o înfrângere usturãtoare şi chiar definitivã. Cum lesne se poate observa, a început deja campania electoralã. Poate se mai asfalteazã câte ceva de locale şi parlamentare şi apoi de prezidenţiale.

La cum presteazã pe scena politicã, cine ştie, poate Victor Ponta va primi portofoliul de ministru pentru relaţia cu parlamentul. Are experienţã în domeniul acesta. Sau de ministru pentru relaţia bunã a PDL cu USL. Victor Ponta face un joc periculos, având în vedere cã va avea nevoie de mult stil şi talent, sã baleteze pe linia destul de finã care uneşte în prezent PNL de PSD. Jocul periculos de a fi aproape de putere şi de a fi vocal şi în opoziţie. Cert este cã la un moment dat, liderul PSD va trebui sã arate clar alegãtorilor el cu cine voteazã şi pe cine sprijinã în alegeri şi cu cine face alianţã. Vrea sã danseze şi cu Guvernul, dar joacã şi în USL, alãturi de Crin Antonescu, la “urzeala” Opoziţiei contra Puterii. Este greu de ştiut ce va ieşi din jocul dublu pe care îl face Micul Titulescu. O concluzie intermediarã este aceea cã în jurul lui Ponta apar din ce în ce mai mulţi prostãnaci, care îi acceptã jocul dublu. Cel mai interesant este cã Ponta s-ar putea sã îi ia de prostãnaci chiar şi pe susţinãtorii USL sau cei care se gândesc sã susţinã Uniunea la alegerile locale şi parlamentare, cu gândul cã se va reuşi schimbarea actualei Puteri. ªi, în ciuda votului, PSD sã ignore voinţa popularã de schimbare şi sã încerce o alianţã cu partidului lui Traian Bãsescu sau cu Mişcarea Popularã, în detrimentul partidului condus de jure de Crin Antonescu. Cheia în toatã aceastã permutare politicã a lui Victor Ponta este la liderul liberal. Acesta nu are reacţie şi nu propune nicio soluţie la ceea ce se întâmplã. E pasiv şi impasibil. Pare cã nu are o legãturã cu ceea ce se întâmplã în sânul USL sau vrea sã îşi arate, prin pasivitate, imaginea unui om care controleazã situaţia. Poate cã un scandal iscat de Antonescu ar rupe pisica în douã în sânul USL şi s-ar produce şi ruptura atât de aşteptatã de Traian Bãsescu şi de bãieţii lui portocalii. Cu siguranţã cã atunci electoratul ar fi bulversat şi probabil cã lucrul acesta se va reflecta şi la vot.

O altã concluzie este şi cã liberalul a fost scos din ecuaţie şi pus în joc de glezne la marginea USL. Este unul din prostãnacii lui Victor Ponta, alãturi de Dan ªova şi de potenţialii susţinãtori al Uniunii Social-Liberale din perspectiva alegerilor locale, cel puţin.

Tags:

About autor