Campania de promovare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Poluãrii cu Nutrienţi” Seminar pentru formare de formatori- educaţie ecologicã

Ministerul Mediului şi Schimbãrilor Climatice a organizat miercuri, 24 aprilie  2013,  un seminar dedicat reducerii poluãrii resurselor de apã în comuna BÃLEŞTI judeţul GORJ, una dintre localitãţile stabilite pentru întâlnirile experţilor de mediu cu grupuri de promotori (profesori, învãţãtori, medici, preoţi) care sã sensibilizeze opinia publicã şi tânãra generaţie cu privire la problemele de sãnãtate din mediul rural, generate de poluarea apelor,  din surse agricole şi menajere.

Evenimentul face parte din cadrul celei de-a patra  etape a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluãrii cu Nutrienţi”, şi anume “Seminar local pentru formare de formatori – educaţie ecologicã” care se deruleazã în perioada 11 martie – 27 aprilie 2013 în 87 localitãţi, din 34 judeţe incluse în proiect.

Selecţia grupului de promotori, a avut la bazã ideea cã, prin prisma profesiei practicate (profesori, învãţãtori, medici, preoţi), aceştia pot contribui cu experienţa personalã în instruirea copiilor şi a întregii comunitãţi locale pentru inducerea de schimbãri comportamentale şi crearea unei atitudini pozitive în relaţia lor cu mediul înconjurãtor.

În cadrul sesiunii de formare, experţii de mediu instruit participanţii selectaţi  asupra urmãtoarele aspecte:

- metodologia de formare de formatori (grupuri ţintã, principiile învãţãrii, metode de instruire, evaluarea performanţei învãţãrii);

- calitatea apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole şi menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitraţi a apelor de suprafaţã şi subterane);

- sanitaţia în mediul rural (managementul apei reziduale în mediul rural, managementul deşeurilor menajere, managementul gunoiului de grajd);

- relaţia între calitatea apei potabile şi sãnãtate (necesarul de apã, bolile posibil asociate apei, igiena aprovizionãrii cu apã);

- cele mai bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluãrii.

Cea mai importantã sursã de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintã apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântânã este poluatã cu aceastã substanţã provenitã din depozitarea haoticã a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospo-dãriile oamenilor.

Limita sanitarã maximã admisã pentru nitraţi în apa potabilã este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeanã.

În România peste 1.900 de localitãţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.  Nitraţii scad rezistenţa generalã a organismului, iar consumul de apã poluatã cu aceastã substanţã poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apã pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculinã.

Campania de promovare a proiectului urmãreşte conştien-tizarea oamenilor la riscul  poluãrii cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

Informaţii suplimentare despre proiect

   Informaţii despre finanţare:

Proiectul este finanţat de Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Facilitatea Globalã de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil.

În ce constã proiectul:

Se realizeazã activitãţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd prin:

- construcţia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd;

- dotarea gospodãriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd;

- dotarea comunitãţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi împrãştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.

Obiectivul campaniei

Scopul campaniei este de a induce schimbãri compor-tamentale la nivel de individ şi grup pentru un control al poluãrii cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluãrii apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunãtãţirea calitãţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împãdurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.

Beneficiile proiectului

Aceste mãsuri eliminã riscul îmbolnãvirii cauzate de consumul de apã contaminatã şi promoveazã utilizarea eficientã a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.

Pentru mai multe informaţii despre proiect, vã rugãm sã accesaţi:

www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro.

http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

Tags:

About autor