ATRACTOR – CATEDRALE DE VÂNT

Lansare de carte
ATRACTOR – CATEDRALE DE VÂNT
Spaţiul atât de special şi dedicat culturii de la MansArta Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu Jiu a găzduit joi, 7 noiembrie, lansarea celui de-al cincilea volum de poezie semnat Viorel Surdoiu.
Aflat într-o permanentă mişcare creatoare, Viorel Surdoiu se deplasează cu multă uşurinţă de la cuvânt la imagine, de la obligaţiile profesionale la pasiunea sa pentru arte. Fie că este vorba de vers, fie de culoare sau creion, le fixează sigur şi cu multă sensibilitate pe suportul lor specific. Sunt cunoscători care analizează versurile lui Viorel Surdoiu găsindu-le diverse calităţi moderniste sau post-moderniste, valenţe ascunse şi intenţii nebănuite. Nu mă pot aventura în această direcţie. Ştiu, doar, că îmi plac multe, foarte multe dintre poeziile semnate de autorul „Atractorului”.
Poetul pare că resimte puternic toate angoasele prezentului, lipsa de comunicare dintre oameni, fake-ul şi aparenţele îl nemulţumesc profund: „ne e teamă de o mască de hârtie / dar nu renunţăm / la cea pusă direct pe suflet / libertatea de a nu mai fi om / ne ridică la alt nivel / al pustiului / prin care se zbat turbioane de praf / devenim catedrale de vânt”. Parcurgând paginile volumului, nu poate să nu te încânte abilitatea cu care transformă mesajul puternic, critic, în tuşe lirice şi metafore poetice.
Şi totuşi, Speranţa transpare din întregul volum. Pentru că paginile cărţii sunt legate de un fir călăuzitor al Credinţei, de prezenţa întrevăzută a Mântuitorului şi de încrederea în forţa de regenerare a Iubirii. Catedrale, zei, „cerul şi piatra” se metamorfozează în simbolurile creştine ale peştelui, în litanii, evanghelii, Sfânta cruce: „sfânta cruce a răscumpărat lumea / sub semnul crimei publice / oamenii se roagă / dar nu se-ndeamnă / sunetul sec manifest nesemnat / vor fără zăvor să primească poarta deschisă / cer fără să dea / cerului sângele mielului îl închină / de vină să scape / în ape se botează ai Lui / şi pe mal se întorc la agape” (Rădăcini nerăstignite). Sau: „lupta tăcută în care Tatăl nostru e / un cântec de marş al soldaţilor fără arme / doar cu speranţa în raniţa sufletului ca merinde” (Acum). Şi mâna adunată pentru scris, dar şi pentru semnul crucii, cu aceleaşi trei degete: „cândva era nevoie de trei degete / care strângeau un creion şi / cuvintele se scurgeau / peste foaia de hârtie / închinare adunând energiile din cele patru zări / ale corpului” (Povestea omului e mâine).
Semnatarul „cuvântului înainte”, scriitorul şi criticul literar Eugen Dorcescu, apreciază că „Atractor” ilustrează, deliberat sau nu, relaţia dintre eul creator şi o lume despiri¬tualizată, căreia i s-a retras harul, care a pierdut simţămân¬tul (certitudinea) Centrului şi, în consecinţă, rătăceşte în propria derută: „Poezia de factură reflexivă a lui Viorel Surdoiu, explorând, de pe poziţia plină de relief a fiinţei întru mântuire, orizontalitatea mohorâtă şi anostă a fiinţei întru fiinţare, îmi justifică opinia”, anume „că valoarea unei creaţii artistice constă în cantitatea de fiinţă pe care o conţine”.
Un plus al volumului „Atractor”, apărut la Editura Aius din Craiova, îl reprezintă grafica. Realizată de acelaşi Viorel Surdoiu, completează în cel mai fericit mod mesajul poetic, căci cine poate să înţeleagă mai bine decât însuşi autorul ce a vrut să spună cu versurile sale? Iată, mesajul transpus şi vizual!
Lansarea de carte de la Târgu Jiu survine celei întâmplate la Craiova, cu două săptămâni în urmă. La MansArta, o sală plină cu iubitori ai poeziei, de toate vârstele, au vorbit despre autor, dar şi despre volum, profesoarele Marinela Pârvulescu şi Georgeta Popescu. Moderatoarea întâlnirii, în dublă ipostază, şi de mamă de bebeluş, a fost Dorina Cioplea-Văduva, pictoriţă şi muzeograf la Muzeul de Artă Târgu Jiu.
Partenerii manifestării au fost Uniunea Ziariştilor Porfesionişti din România, Filiala „Jean Bărbulescu” şi Asociaţia Cercetătorilor şi Autorilor de Carte Gorjeni „Alexandru Doru Şerban” Târgu Jiu.
O întâmplare literară fericită, pentru care îi mulţumim poetului Viorel Surdoiu, urându-i şi alte asemenea evenimente reuşite!
Credite foto: Dorin Brozbă
Adina Andriţoiu

About autor