Sute de persoane au participat la sfârşitul săptămânii trecute la prima ediţie a Balului Pescarilor, organizat la un restaurant din zona de nord a municipiului. Petrecăreţii au avut parte de muzică bună şi de un meniu bazat doar pe preparate din peşte. O parte din meniu a fost pregătit de bucătari aduşi special din Serbia, buni vorbitori de limba română, care, cu glasul lor, dar şi cu aromele din farfurie, i-au cucerit definitiv pe gorjeni. Slavişa Tufa a trecut Dunărea şi a venit la Târgu Jiu împreună cu familia sa, ştiind că aici va fi ca între prieteni. Pe mulţi pescari gorjeni i-a cunoscut la restaurantul său din Serbia, acum el având ocazia să gătească şi aici ca la el acasă. „Suntem prieteni pentru că românii au venit la noi şi au gustat şi le-a plăcut cum gătim. Şi au zis să venim să aducem aici modelul de la noi, dar noi îi aşteptăm să vină din nou la noi şi să facă acolo modelul din România în Serbia. E frumos şi modelul nostru, dar şi al vostru. Fiecare spune că e mai frumos la el, dar eu spun că e frumos şi la noi şi la voi. Tot ai noştrii sunt şi românii şi sârbii şi important este să ne simţim bine. Am venit aici să gătesc împreună cu familia. Am doi băieţi, unul este bucătar, iar celălalt a devenit şi el după ce acum zece ani juca fotbal în echipa de bază de la Steaua Roşie Belgrad. A avut un accident şi a întrerupt cariera de fotbalist. Acum gătim toţi şi sunt bucuros că ne aflăm într-o locaţie atât de frumoasă la Târgu Jiu”, a spus bucătarul sârb.
Nici bucătarii români nu s-au lăsat mai prejos, mai ales că pentru ei munca a fost şi mai grea. Dacă sârbii au făcut grătare şi ciorba de peşte cu reţetele proprii, ai noştri au pregătit sarmale din peşte, dar şi un aperitiv cu zece feluri de produse tot din peşte. Şeful restaurantului, Alex Motoc, le-a descris în detaliu. „ Avem icre tradiţionale din crap cu ceapă, un cârnăcior din peşte, o chifteluţă din peşte, un pateu pescăresc, grujoane din şalău, o pastă de ton cu ou de prepeliţă, iar cei care sunt amatori de legume au pe platou şi un pacheţel de legume de toamnă. Avem canapele cu creveţi cu spumă de brânză, o ruladă din mascarpone cu baby spanac şi somon afumat şi, în centru, o zacuscă din păstrăv afumat”. În jurul meselor îmbelşugate s-au spus multe poveşti pescăreşti, dar singurul care a venit echipat ca un pescar adevărat, cu undiţă şi tot ce trebuie la el, a fost Nelu Mihuţ. Fostul fotbalist de la Pandurii crede că la ediţia de anul viitor toţi petrecăreţii ar trebui să fie echipaţi astfel pentru că „ei au venit la costume de parcă sunt la nuntă, nu la un bal al pescarilor”. Cât despre poveştile pescăreşti cu marea captură, acestea nu au lipsit, dar au fost spuse mai cu modestie. „Nu am prins peşti extraordinar de mari, somn, de regulă, pe la 9-10 kile, crap pe la 14-15 kile, iar un prieten al meu a luat un crap de aproape 30 de kile, pe Dunăre. Balul mi se pare extraordinar, ca şi locaţia unde este organizat. Cred că va deveni ceva de tradiţie. Meniul din peşte este delicios, muzica nu mai spunem că ne-a plăcut tuturor, totul e foarte bine”, a spus unul dintre pescari. Organizatorul balului, Claudiu Fiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj, s-a declarat uimit de numărul mare de participanţi. Prezenţa bucătarilor sârbi l-a bucurat însă nespus, mai ales că reţetele acestora au fost uimitoare, ca întotdeauna. „E foarte multe lume, nu mă gândeam la un impact atât de mare. E un bun prilej pentru a face schimb de reţete cu vecinii şi prietenii noştri sârbi. E o experienţă gastronomică, pescărească. Fraţii noştri de peste Dunăre sunt cei cu care pescuim de multe ori când ne întâlnim pe Dunăre pentru că, inevitabil, ne intersectăm. Iar cei veniţi aici gătesc foarte bine. Balul a fost gândit iniţial ca un prilej de socializare acum la final de an, dar a devenit o experienţă gastronomică inedită pentru Gorj. Facem balul şi în contextul în care numărul membrilor în asociaţie este în creştere cu peste 600. Avem 5230 de membri anul acesta”, a menţionat Claudiu Fiu.
Bucătari sârbi la balul pescarilor gorjeni
Posted in: Arhiva
– Posted on 18 November 2023