Plângãcioşii

Mielul sacrificat de Paşte de sondajele de opinie este cu siguranţã Crin Antonescu, unul dintre liderii USL, alãturi de Victor Ponta. Jocul cu mãrgelele de sticlã al lui Victor Ponta, echilibristica între Cotroceni, PSD, USL, UE şi Palatul Victoria l-au adus în faţa opiniei publice ca un politician abil sau mãcar suficient de viclean sã ştie când sã se replieze. Ponta nu apasã decât rareori pânã jos pe acceleraţie, când vine vorba de declaraţiile sale publice. Foarte rapid s-a repliat când pe liberalii din Guvern i-a luat gura pe dinainte şi au vorbit despre anumite proiecte şi intenţii legate de privatizãri, de exemplu. Victor Ponta, deşi este într-o poziţie în care imaginea sa este supusã erodãrii publice, apare ca un om care acţioneazã.

Spre deosebire de colegul sãu din Executiv, parlamentarul Crin Antonescu a început sã pice în sondajele care verificã potenţa candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Ponta i-a luat faţa colegului sãu, cu peste 4 procente, ceea ce nu este nici mult şi nici puţin. Nici nu conteazã numãrul de procente, cât faptul cã Victor Ponta se bucurã de o mai mare încredere decât colegul sãu, retras pe un post somnolent, la parlament. De altfel, parlamentul nici nu se bucurã de o imagine prea bunã în ochii populaţiei, iar Crin Antonescu este unul din exponenţii de seamã ai legislativului prin poziţia de frunte pe care o ocupã. Postura lui Crin Antonescu pe piaţa politicã este mai degrabã pasivã, fãrã posibilitatea de iniţiativã. Crin pare a fi şi chiar este la un moment dat în afara jocurilor. Senzaţia aceasta a fost cultivatã chiar de cãtre premierul Victor Ponta, când nu l-a consultat când a propus şefii de parchete din România. Probabil cã Victor Ponta nu a punctat numai în ochii celor de la Uniunea Europeanã, cã le-a oferit numele pe care le doreau sã audã, dar a lovit şi sub centura lui Crin. Şi centura lui Crin pare sã fie mai mult una de castitate, decât una care sã îi protejeze bombonelele de atacurile adversarilor politici sau ale partenerilor de coaliţie. Pentru cã prezidenţiabilul Antonescu este cam cast din punctul de vedere al ocupãrii de funcţii în administraţie, cu excepţia unui mandat de ministru, din care nu au mai rãmas în amintirea opiniei publice decât nişte plete unse.

Treburile se vor complica tot mai mult pentru Crin Antonescu, dacã Victor Ponta va continua sã joace la mai multe capete, în ceea ce priveşte imaginea sa publicã, sondajele de opinie şi alte elemente care pot fi, la un moment dat, argumente pentru impunerea unui candidat în cursa pentru Cotroceni. Conform protocolului, Victor Ponta trebuie sã îi ofere pe tavã scaunul de preşedinte liberalului Crin. Şi nu prea are cum sã o dea la întors. Tot ceea ce poate face este sã lucreze la sondajele de opinie şi sã creascã peste Crin în preferinţele populaţiei. Şi a început. La nivelul mentalului colectiv este greu sã propui la prezidenţiale un candidat care se aflã în sondaje pe locul al doilea sau chiar pe al treilea. Este dacã nu o eroare, chiar un risc destul de mare. Situaţia este cu atât mai complicatã cu cât Victor Ponta nu pare a fi decis sã ia mãsuri nepopulare pânã la alegerile prezidenţiale, ci pare hotãrât sã îşi conserve imaginea de lider neşovãielnic, care are rãspunsuri la toate întrebãrile, mãcar ale presei, dacã nu şi ale Comisiei Europene.

În condiţiile în care Ponta va continua sã fie în top pânã anul viitor, sunt posibile mai multe variante. Unul din scenarii s-a mai vãzut: Crin este candidatul care se pregãteşte sã intre în campania electoralã, însã, pe ultima sutã de metri, moartea îi bate la uşã, el pleacã la schi sau la badminton în Poianã, iar Victor apare în prime time şi varsã o lacrimã pentru amicul sãu, din mâna cãruia va prelua torţa pentru Cotroceni. Acesta este modelul Bãsescu – Stolojan. A mers. Este posibil ca în acest caz, Crin sã se mulţumeascã pânã la urmã cu postul de premier: fie pentru el, fie pentru Iohannis. Postul de premier este unul în care ai mult de pierdut la nivel de imagine dupã patru ani de guvernare.

Mai este posibil un al doilea scenariu, în care Crin nu se lasã şi îl împinge pe Iohannis în locul sãu de candidat la Cotroceni, tot dupã modelul Bãsescu – Stolojan. A mers. Vom vedea dacã USL acceptã un alt candidat din partea PNL pentru şefia statului sau îl va dori pe Victor Ponta preşedinte. Sau mai este şi varianta sumbrã pentru PNL, în care PSD ia totul, printr-o nouã majoritate: şi premierul, şi preşedintele. În toate variantele cineva va vãrsa o lacrimã.

Tags:

About autor