Potârcã, doi ani cu suspendare pentru evaziune!

Magistraţii au dat peste cap planurile electorale pentru aceastã toamnã ale fostului candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcã, pe care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de evaziune fiscalã în care a şi fost reţinut pentru 24 de ore în urmã cu doi ani. Conform sentinţei Tribunalului Gorj, Potârcã nu va mai avea voie nici sã candideze sau sã fie ales în vreo funcţie publicã, în urmã cu circa o lunã acesta dând de înţeles cã ar intenţiona sã candideze pe 9 decembrie pentru un post de deputat din partea romilor.

Magistraţii au dispus, în acelaşi timp, anularea a douã facturi emise de Centrum Consulting SRL, firma lui Potârcã, una dintre facturi având valoarea de 23,8 milioane lei, iar cealaltã de 23.800 lei. Judecãtorii au dispus şi ridicarea sechestrului asigurator de pe un teren şi de pe palatul pe care Potârcã îl are în cartierul Meteor din Târgu Jiu, în suprafaţã de peste 900 mp şi cu o valoare impozabilã de peste 3 milioane lei. Fostul candidat la Preşedinţia României a fost obligat, în schimb, sã achite cheltuieli judiciare statului în valoare de 5000 de lei.

Potârcã va face recurs şi spune cã nu va renunţa la proces pânã nu îşi va dovedi nevinovãţia. „Nu ştiu pentru ce m-au condamnat! Pânã nu o sã vãd ceva scris nu ştiu ce sã zic pentru cã sechestrul mi s-a ridicat de pe casã şi pãmânt. Expertiza nu vorbeşte de nici un prejudiciu şi nici nu mi s-a confiscat vreo sumã ceva. Aici au fost doar anumite interese, presiuni mari, despre care probabil voi putea vorbi la un moment dat”, declarã Potârcã. Acesta a precizat cã avocaţii sãi vor declara recurs în urmãtoarele zile la sentinţa Tribunalului Gorj.

Conform anchetatorilor, factura de 23,8 milioane lei a fost emisã pentru o achiziţie de la o altã firmã, fãrã ca pe stoc sã existe marfa din documentul contabil, factura fiind însã depusã la Direcţia Generalã a Finanţelor Publice Gorj pentru decontarea TVA. Actul respectiv a fost înregistrat în contabilitatea firmei, deşi nu avea la bazã operaţiuni reale. Fostul prezidenţiabil mai este judecat într-un alt dosar de evaziune fiscalã, instrumentat de Direcţia Naţionalã Anticorupţie, prejudiciul estimat aici fiind de circa 4 milioane de euro. Anchetatorii susţin cã Potârcã, împreunã cu fratele sãu şi alţi doi oameni de afaceri de etnie romã din judeţul Vâlcea, au folosit în contabilitatea firmelor lor facturi fictive, prejudiciind bugetul de stat cu suma amintitã.

Tags:

About autor