August, luna de vârf pentru salvamontişti!

Chiar dacă vara lumea merge la mare, iar salvamarii au şi ei suficiente intervenţii generate de turiştii imprudenţi, nici pentru salvatorii montani finalul sezonului cald nu este unul fără obiectul muncii. Sute de intervenţii ale acestora au dus la salvarea a tot atâtea persoane, un bilanţ al instituţiei conduse de Sabin Cornoiu arătând câte eforturi s-au depus în august pentru ca numărul celor care îşi pierd viaţa pe munte, în timpul vacanţelor, să fie cât mai redus. Luna care s-a încheiat este considerată una extrem de grea pentru salvamontişti, chiar şi la început de septembrie numărul intervenţiilor menţinându-se destul de ridicat. „Luna august este luna de vârf a sezonului de vară, fiind caracterizată printr-un număr foarte mare de turişti pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel mediu, zilnic, un număr de circa 500 – 550 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 90 de posturi şi baze salvamont.
În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 567 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 747 de persoane. Dintre acestea, 196 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, 15 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar, 12 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiştilor reducându-se la recuperarea acestora şi transportul pentru predarea la serviciile IML.
Din numărul total de intervenţii, 474 de intervenţii au avut loc în zona montană – fiind salvate 654 de persoane, 86 persoane s-au prezentat şi au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 7 intervenţii au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acţiuni la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor”, se arată într-un raport al Salvamont România. Directorul Sabin Cornoiu dă asigurări că toţi salvatorii montani vor fi în continuare la datorie pentru a salva vieţi chiar şi după finalizarea perioadei de concedii, când numărul celor plecaţi în drumeţii este în scădere. Doar în cursul zilei de luni aceştia au avut 7 solicitări pentru a salva diverse persoane, două dintre apeluri fiind primite la Salvamont Gorj. „În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal operativ de intervenţie, pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează ca personal operativ de intervenţie un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, 300 de salvatori montani angajaţi, 496 de salvatori montani voluntari, alături de care, cca 350 de salvatori aspiranţi şi debutanţi se află în diverse etape de formare profesională. Chiar dacă perioada de vârf a sezonului turistic de vară a trecut, serviciile Salvamont vor asigura efective de salvatori montani dimensionate adecvat, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în accidentele care se vor produce pe munte şi în restul zonelor extra montane la care vor fi solicitaţi să intervină în această perioadă. Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin Sistemul Naţional Unic de Urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont- Fundaţia Vodafone ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile”, a mai transmis Salvamont România.

About autor