Zile de sărbătoare la Novaci!

Sfârşitul acestei săptămâni aduce la Novaci petreceri şi voie bună mai ales pentru crescătorii de oi de aici. Duminică va avea loc a 55-a ediţie festivalului „Urcatul Oilor la Munte”, la care vor participa ansambluri din zece judeţe ale ţării. Autorităţile locale au lansat deja invitaţia publică pentru cei care doresc să aibă parte de o zi de neuitat, mai ales că în pădurea de la marginea oraşului va avea loc şi tradiţionalul bâlci organizat cu această ocazie.
„Dacă doriţi să cunoaşteţi mai bine cultura tradiţională novăceană, vă invităm la Novaci, duminică, 15 mai 2022 pentru a participa la FESTIVALUL FOLCLORIC PĂSTORESC ”Urcatul oilor la munte”, ediţia a LV-a, NOVACI – 2022. Au fost invitate ansambluri folclorice din judeţele Alba, Argeş, Arad, Brăila, Dolj, Hunedoara, Sibiu, Telorman, Vâlcea şi Gorj. Invitat special: Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”. Avem o traditie care nu trebuie uitată, aceea a oieritului care reprezintă esenţa existenţei novăcenilor pe aceste meleaguri, motiv din care în fiecare an, în luna mai, sărbătorim momentul urcării oilor la munte cu bucurie, cu cântec, dans şi voie bună. Veniţi să ne bucurăm împreună de moştenirea folclorică păstorească!”, se arată în mesajul Primăriei Novaci. Şefa Casei de Cultură din oraş, Elena Basarabă, spune că sărbătoarea este importantă pentru că îi bucură în primul rând pe cresctorii de oi, indiferent de numărul animalelor pe care aceştia le au în turmă. „În anu 1968 la Novaci s-a sărbătorit pentru prima dată Urcatul oilor la munte, urmare a viziunii autorităţilor acelor vremuti, care au înţeles că într-o sută de ani, fenomenul transhumanţei va deveni o poveste, aşa cum s-a întâmplat în istoria altor popoare, cel mai concludent fenomen fiind al băştinaşilor din ţinuturile americane, respectiv, asa zişii indieni. Conservarea acestui ritulal prin transformarea momentului în care ciobanii se întâlneau pentru a petrece înainte de a mâna turmele spre munte, într-o sărbătoare folclorică locală, a fost extrem de inspirată şi indiferent de implicatii si viziuni politice, ”Urcatul oilor la munte” , eveniment transformat de-a lungul anilor într-un festival folcloric de amploare care aduce la Novaci ansambluri si formaţii artistice din toată ţara, a devenit o carte de vizită care vorbeşte despre trecutul, prezentul oraşului Novaci şi ne duce cu gândul la ce trebuie să facem ca urmaşi pentru a păstra această moştenire ca dar pentru viitoarele generaţii. Pentru cei care nu au crescut în familii de păstori este greu de înţeles de ce este acest obicei atât de important pentru novăceni. Urcatul oilor la munte este parte din viaţa fiecărui păstor, cu oi mai multe sau mai puţine. A sărbători acest ritual înseamnă a povesti urmasilor despre viaţa deloc uşoară a ciobanilor, care înseamnă altceva decât bani, masini şi case frumoase, o viaţă trăită deseori în singuraţate, alteori mereu pe drumuri, fără mese calde, într-un loc în care mirosul specific nu poate fi spălat nici cu cel mai parfumat săpun, cu un program de muncă dur îndiferen de starea vremii, o viaţă în care munca este chezăşia existenţei de la cea mai fragedă vârstă. Cu toate acestea copiii ciobanilor nu s-au plans şi nu se plâng de viaţa pe care o duc, ba din contra au transformaţ-o într-o legendă, părând ireali cînd îi vezi pe reţelele de socializare vorbind despre frumusetea unor momente petrecute la foc sub clar de lună sau cu ţolul pe umeri,plouaţi şi înfriguraţi.
Parafrazându-l pe Nicolae Iorga am putea spune că o comunitate care nu îşi cunoaşte trecutul este sortită pieirii, aspect despre care nu se poate vorbi la Novaci. Aici încă mai există familii de ciobani reali, cu turme numeroase, ai căror copii manifestă interes pentru creşterea animalelor. Este foarte cunoscut faptul că fiecare novăcean cu rădăcini păstoreşti este mândru că apartine comunităţii ciobăneşti, cunoaşte si păstrează obiceiurile, poartă cu mândrie portul ciobănesc, se prinde în joc, indiferent de locul în care trăieste, de studii, funcţii sau loc de muncă. Acesti novăceni se întorc la vatra părintească şi sunt prezenţi în viaţa comunităţii locale.
Din fericire, pentru ciobanii novăceni urcatul oilor încă mai reprezintă momentul care ţine de rădăcinile adânc înfipte în pământul străbun”, spune Elena Basarabă. Până la ziua de duminică, novăcenii mai au un motiv de bucurie azi, când biblioteca din oraşul lor împlineşte 120 de existenţă, fiind printre primele înfiinţate în fostul regat. „Înfiinţată la iniţiativa tânărului Dimitrie Brezulescu, la 10 mai 1 902, în ziua când novăcenii au sărbătorit 25 de ani de la Războiul de Independenţă (1877), in cadrul unei manifestări culturale de amploare, a fost inaugurată biblioteca din Novaci, una dintre puţinele biblioteci care exista la acea vreme în Oltenia, fiind numită “Biblioteca Novăceană Carol cel Mare al României”. Inaugurarea a coincis cu Ziua Regelui. Au trecut 120 de ani de la acea memorabilă zi din viaţa comunităţii noastre iar trecutul şi faptele înaintaşilor ne onorează. Păstrăm în suflet acei ani, acesta fiind si motivul pentru care vă invităm să participati la comemorarea amintitului eveniment, activitate organizată de Primăria si Consiliul Local al Oraşului Novaci prin Biblioteca Orăşenească Novaci şi Casa de Cultură Novaci, în colaborare cu Liceul Teoretic Novaci, Scoala Gimnazială Novaci şi Scoala Populară de Artă “C-tin Brâncusi” din Tg Jiu, secţia externă – “Cursul de chitară”!”, mai spune şefa Casei de Cultură din Novaci.

About autor