Jiul rãmâne curat şi datoritã lui Tudor

Poluarea accidentalã cu praf de cãrbune a Jiului, de la sfârşitul lunii trecute, nu a trecut ca o simplã întâmplare pentru comisarul şef adjunct al Gãrzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor. Acesta i-a convocat marţi la Petroşani pe factori de decizie din administraţia publicã localã a Vãii Jiului, precum şi pe şefi ai minelor din cadrul Companiei Naţionale a Huilei, dar şi de la Termocentrala Paroşeni, pentru a se asigura cã toatã lumea vorbeşte aceiaşi limbã. Tudor a pus în discuţie interesul autoritãţilor din Gorj pentru a avea un Jiu cu ape cristaline, lucru pe care şi-l doresc şi cei din Valea Jiului, deşi problemele de mediu nerezolvate dincolo de munţi sunt încã destul de multe, gunoaiele aruncate la întâmplare acolo fiind aduse de câteva ori pe an la Târgu Jiu, atunci când debitul râului creşte ca urmare a precipitaţiilor. Acesta crede cã poluarea poate fi redusã şi dacã Poliţia Localã, un domeniu drag sufletului sãu, va fi implicatã mai mult în acţiunile de control ale comisarilor de mediu.

„Reprezentarea autoritãţilor locale a fost una foarte bunã, la nivel de primari şi viceprimari. Desigur cã au fost şi cei de la exploatãrile miniere, dar cu administraţiile publice locale dorim o colaborare foarte bunã. Dumnealor au prezentat mãsurile pe care le-au luat pânã acum şi ce vor sã facã în continuare pentru a evita poluarea Jiului. Eu am propus o mai mare implicare în acţiunile de control a Poliţiei Locale, care are atribuţii în acest sens, cu Poliţia Localã din Petroşani urmând sã încheiem chiar un protocol de colaborare, pe care, ulterior, îl dorim extins la nivel naţional. Am convingerea cã apa Jiului va rãmâne cristalinã şi ne vom putea bucura de limpezimea ei, mai ales cã îi voi prezenta concluziile acestei întâlniri doamnei ministru Rovana Plumb, care ne asigurã de tot sprijinul domniei sale pentru a ne atinge aceste obiective”, spune Tudor.

Comisarul şef adjunct al Gãrzii Naţionale de Mediu va avea o întâlnire de acest gen şi la Târgu Jiu în cursul sãptãmânii viitoare. Ion Tudor s-a implicat direct în problema poluãrii Jiului, produsã la sfârşitul lunii iulie, el mergând atunci la Petroşani pentru a vedea care este sursa poluãrii. Acesta a avut atunci primele discuţii cu responsabilii din Valea Jiului în privinţa menţinerii curate a râului Jiu, o firmã privatã care spalã cãrbunele fiind sancţionatã cu 15.000 de lei pentru deversarea accidentalã a prafului de huilã în albia râului, unda poluantã ajungând atunci pânã la Târgu Jiu.

Tags: ,

About autor