Proiect unic în Europa implementat de Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj, la nivel naţional

Vineri, 8 aprilie, ora 11, a avut loc, la sediul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj, deschiderea oficială a Centrului Naţional de Analiză a datelor Salvamont-Vodafone.
Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezenţa umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială pentru a analiza şi identifica prezenţa umană în zonele greu accesibile.
România este prima ţară, la nivelul Uniunii Europene, care a introdus această tehnologie la nivel naţional, o tehnologie pe care doar 4 ţări din Europa au mai implementat-o, însă doar la nivel regional sau local.
„Este o mare realizare a serviciului Salvamont România şi o mare satisfacţie pentru noi, gorjenii, ţinând cont de faptul că ideea acestui proiect a plecat de la o discuţie pe care am avut-o cu Sabin Cornoiu, referitoare la implementarea acestui sistem pentru Serviciul Judeţean Salvamont Gorj. Determinarea şi perseverenţa lui Sabin au dus, astăzi, la dezvoltarea acestui proiect şi la nivel naţional, şi pentru asta îl felicit!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Mihai Popescu.
Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 km liniari şi poate acoperi o suprafaţă de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii şi imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate şi analizate în nu mai puţin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanţe duc la micşorarea timpului de intervenţie, la reducerea riscurilor pentru salvamontişti şi, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieţi.

BIROUL DE PRESĂ

About autor