Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri

Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri
pe 28 septembrie, în Parcul Coloanei fără Sfârşit

Pe 28 septembrie, de la ora 19:00, în Parcul Coloanei fără Sfârşit din Târgu Jiu, va putea fi urmărit un nou eveniment muzical deosebit: concertul Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, din cadrul seriei Turnee de poveste la Târgu Jiu. Pe scenă vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cântă la vioara Stradivarius Pachoud şi Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca şi Ploieşti, care cântă la vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află), acompaniaţi de pianistul Horia Mihail. La finalul concertului, publicul va putea urmări un spectacol de lumini cu drone.
Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremaţie a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius şi Guarneri.
Privind înapoi la cele zece ediţii, ne reamintim că Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reprezintă o generaţie de forţă a artei violonistice româneşti aflată acum în deplină maturitate, că sunt doi muzicieni care au demonstrat în aceşti ani că ştiu să depăşească orgoliile unicităţii personalităţii artistice, ducând acest proiect din cele mai mici oraşe ale ţării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York şi demonstrând astfel că muzica şi arta pot face ca în mod potenţial aceste limite să nu mai existe. Viaţa lor concertistică merge mai departe, la fel cea pedagogică, de-a lungul unei stagiuni, zilele în care cele două viori rămân să se odihnească în cutiile lor sunt, practic, inexistente.
Pentru concertele anului 2021, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, în valoare de milioane de euro.
Mari evenimente muzicale naţionale s-au oprit pentru o seară la Târgu Jiu, din iunie până în septembrie, aducând public şi muzicieni alături, pentru a trăi pe viu emoţia artistică, vegheaţi de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi.
Pianul călător, Orchestra Metropolitană Bucureşti, Vioara lui Enescu, Violoncellissimo, Duelul viorilor v-au invitat la întâlnirea cu muzica bună în Parcul Coloanei fără sfârşit. De-a lungul ediţiilor anterioare, toate aceste evenimente reunite sub genericul Turnee de poveste s-au dovedit autentice poveşti de succes de anvergură naţională şi chiar internaţională. Drumul nu a fost uşor, efortul însă a meritat din plin, pentru că peste tot sălile sau spaţiile în aer liber au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniţi la concerte.
Seria acestor evenimente a reprezentat un pas important în iniţiativa autorităţilor locale de a introduce municipiul Târgu Jiu pe harta culturală naţională, aducând evenimente artistice semnificative în cadrul simbolic al trilogiei ansamblului monumental creat de Constantin Brâncuşi, compus din Coloana Infinitului, Poarta sărutului şi Masa tăcerii, mai exact în Parcul Coloanei fără Sfârşit.
Organizatorii evenimentului, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu s-au adresat prin aceste evenimente numărului mare de iubitori de frumos din oraş, care au avut astfel posibilitatea de a participa la reale evenimente prin intermediul acestor proiecte şi fac o promisiune publicului că acest tip de evenimente vor continua.

Program :
5 iunie – Pianul călător
26 iunie – Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijor Daniel Jinga
2 iulie – Vioara lui Enescu
20 august – Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia
28 septembrie – Duelul viorilor

Organizator : Primăria Municipiului Târgu Jiu şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu
Producător : Pro Contemporania
Coproducător : The Culture Club

About autor