FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU ISTORIC ,,VATRA DACICĂ”

Comunicat de presă

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU ISTORIC ,,VATRA DACICĂ”
Polovragi, 19 septembrie 2021

“Niciodată toamna n-a fost mai frumoasă,
Sufletului nostru iubitor de vise!
Din poiana sfântă, să ne facem casă,
Să trăim istorii scrise şi nescrise!”
Ion Cepoi

Existenţa peşterii lui Zalmoxis, a unei aşezări dacice (militare şi civile) din sec. II-I î.H., a Mănăstirii care datează de la începutul secolului al XVI-lea (1505), a Taberei de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România” şi a vestitei Nedei de Sf. Ilie fac din localitatea Polovragi un spaţiu unic în peisajul cultural al Gorjului, deopotrivă mistic, sacru şi artistic.
Din aceste motive, organizarea unui Festival de teatru istoric devine o necesitate, evenimentul având capacitatea de a mări vizibilitatea culturalå a localitåţii şi a Gorjului.
Pornind de la remarcabilå zestre spiritualå a zonei, prima ediţie a Festivalului va fi organizată în data de 19 septembrie 2021.
Proiectul, scenariul şi coordonarea întregului Festival îi aparţine managerului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.
Totul se petrece în perimetrul Taberei de sculptură, pe platoul de lângă Mănăstirea Polovragi, pe aliniamentul imobil Salvamont – Calea Regilor daci-intrare Mănăstire.
“Polovragi 2021! Septembrie! În apropierea echinocţiului de toamnă! Perioadă în care străbunii nostril daci îşi alegeau regii, încredinţându-le coroana celor mai viteji şi drepţi dintre ei!
Tot pe atunci, pe vremuri de mult apuse, a poposit în Peştera de pe Cheile Olteţului marele preot al dacilor, Zalmoxis. A lecuit oamenii cu planta de polovragă şi de la el i-a rămas satului numele de Polovragi.”
Organizatorii acestui eveniment sunt Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Primăria şi Consiliul local Polovragi, în parteneriat cu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Asociaţia Culturală “Mari preoţi sacerdoţi geto-daci”, Bucureşti, Asociaţia Cetăţile Dacice de la Costeşti-Orăstie/Hunedoara şi Ansamblul folclori “Cheile Olteţului” Polovragi.
Vă aşteptăm la acest mare eveniment duminică 19 septembrie 2021 la ora 18.00, pentru a omagia împreună eroi, destine şi oameni care au cristalizat istoria unei comunităţi.
“Istoria înseamnă viaţă, iar viaţa nu este altceva decât un etern dans pe scena numită istorie!”

Daniela Gapşea, purtător de cuvânt CJCPCT Gorj – 0762701136

About autor