„Festivalului Brânzei şi al Ţuicii”


Comunicat de presă

Unul dintre cele mai frumoase sate ale României, Răşinariul, străveche vatră de cultură şi tradiţii din Transilvania, a fost gazda celei de-a XVIII-a ediţii a „Festivalului Brânzei şi al Ţuicii”, la sfârşitul săptămânii trecute.
Pe parcursul celor două zile de festival, vizitatorii au putut gusta produse tradiţionale specifice Mărginimii Sibiului (brânzeturi, tocană de oaie la ceaun, sloiul de oaie, bulz ciobănesc, pastramă), dar cel mai important poate, după un an de pandemie, s-au putut bucura de programul artistic oferit de ansamblurile folclorice şi de interpreţi de muzică populară. An de an, pe Valea Ștezii, tineri frumoşi îmbrăcaţi în costume tradiţionale încântă turiştii cu dansul lor vesel, cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din Mărginimea Sibiului si din alte colţuri ale ţării strâng ropote de aplauze de la mulţimea adunată.
Din judeţul nostru au participat trei ansambluri. Ansamblul Folcloric “Cheile Olteţului” din Polovragi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi al Căminului cultural Polovragi, Ansamblul Folcloric “NEDEIA” al Casei de Cultură din Novaci şi Ansamblul “Liviu Dafinescu” al Căminului Cultural din Baia de Fier.
După aproximativ 2 ani de pauză, Ansamblul Folcloric “Cheile Olteţului”, condus de coregraful Andreea David a avut prima ieşire în ţară. Ansamblul de la POLOVRAGI a participat vocal cu soliştii: Cătălin Prinţipu şi Luiza Epure. Prezenţi însă în spectacol au fost şi grupurile de fluieraşi din cadrul ansamblului.
Ansamblul Folcloric “NEDEIA” al Casei de Cultură Novaci, coordonator Elena Basarabă, coregraf Dragoş Medrega , au evoluat în faţa publicului prezent din toată ţara, venit în comuna Răşinari, judeţul Sibiu timp 15-20 de minute. Elena Basarabă spune că Ansamblul a fost prezent în fiecare an la acest festival şi se bucură de o relaţie excepţională cu cei din Răşinari.
Ansamblul de la BAIA DE FIER, condus de Mirela Drăgănescu a participat cu soliştii Elena Bălan Roxana, Miruna Băluţoiu şi Dragoş Cărigă. Aceştia au evoluat pe scena Festivalului de la Răşinari timp de 30 de minute.
Ne bucurăm că an de an, cele trei ansambluri participă la Răşinari şi fac auzite frumoasele noastre cântece din zona de sub munte.
Daniela Gapşea, purtător de cuvânt CJCPCT Gorj – 0762701136

About autor