Vernisarea expoziţiei de grafică „25 de pagini din enciclopedia românească”

Comunicat de presă

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj vă invită marţi 24 august 2021, începând cu orele 12.00, la vernisarea expoziţiei de grafică „25 de pagini din enciclopedia românească”. Codruţ Duduman este artistul care expune la sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.
Codruţ Duduman este din Bacău şi realizează lucrări de grafică excepţională, spun specialiştii în domeniu. Lucrările lui de grafică bucură sufletul şi aduc un plus de optimism pentru un viitor mai bun, iar dacă doriţi să le vedeţi vă aşteptăm la vernisajul expoziţiei marţi 24 august 2021.
Expoziţia de portrete de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj cu titlul ,,25 DE PAGINI DIN ENCICLOPEDIA ROMÂNEASCĂ” prezintă repere ale culturii şi istoriei neamului nostru. Demersul artistic implică două aspecte:
1) Problema de fond
- evocarea valorilor naţionale
2) Problema de conţinut
- evidenţierea atât a structurii intrinseci cât şi a caracteristicilor fizice ale modelelor reprezentate
Codruţ Duduman a ales tehnica graficii şi pe cea mixtă pentru a oferi lucrărilor un aer cât mai sobru, urmărind simplitatea expresiei plastice nu ca pe un program bine stabilit aprioric, ci ca pe un mod al înţelegerii reverberaţiei acestor valori autentice.
Iată ce spune artistul: “Imaginea sculpturală a desenului implică o înţelegere profundă a amprentei acestor titani în conştiinţa noastră. Despre grafică pot spune că a fost şi rămâne ,,prima mea dragoste”, studiind-o cu profesori de elită la Bacău şi Bucureşti/Tonitza. Cu Iaşul este o altă poveste de dragoste înţelegând fenomenul artistic într-un mod plenar. Sunt onorat să fac parte din acea pleiadă de artisti profesionisti ieşeni(UAPR/Filiala Iaşi din 2020). De fapt arta desenului stă la baza tuturor manifestărilor plastice. Aşa au început toţi artiştii, jucându-se cu linia şi aşa am început şi eu să desenez de la trei ani. De aceea şi elevii mei înţeleg rolul prioritar al ştiinţei desenului. Aduc mulţumiri în mod special Domnului Teodor Dădălău – cel care a iniţiat acest proiect precum şi alte proiecte deosebite, Doamnei Corina Perianu- cea care a înlesnit prietenia cu cel dintâi amintit şi CJCPCT Gorj.”
Despre Codruţ Duduman s-a scris şi în cartea ,,DIMITRIE CANTEMIR-spirit enciclopedic în spaţiul european”, sub înaltul patronaj al Alteţei sale Regale Principelui Radu al României. Iată care este descrierea făcută de către doamna Ofelia Huţul în cartea respectivă: “Codruţ Duduman, artistul exuberant şi voluntar, într-o efervescenţă creatoare fără pauze, în opera pe care o prezintă cu prilejul “Simpozionului Naţional cu participare internatională Dimitrie Cantemir” şi vocaţia europeană a gândirii româneşti ne dezvăluie şi latura sa romantică propunânduse spre vizionare – o Veneţie cu silueta unei gondole în prim plan- cu îndrăzneala de a repune în drepturile sale un gen care face deliciul privitorului, celebrând, într-o manieră contemporană, armonia şi frumuseţea naturii.“
Vă aşteptăm la vernisarea expoziţiei marţi 24 august 2021 de la orele 12.00, la sala Florin Isuf a CJCPCT Gorj, pentru că lucrările de grafică semnate de către Codruţ Duduman chiar merită văzute.
Şi să nu uităm că ,,Fără artă, cruzimea realităţii ar face lumea de nesuportat.”George Bernard Shaw

Daniela Gapşea purtător de cuvânt CJCPCT Gorj – 0762701136

About autor