Tismana 2021

Spre deosebire de 2020, Festivalul Concurs al cântecului, jocului şi portului Gorjenesc Tismana, care a avut loc în perioada 14-15 august 2021 s-a desfăşurat tradiţional, cu prezenţa fizică a concurenţilor şi spectatorilor. Festivalul a fost deschis tinerilor interpreţi din Gorj. Interpreţii şi dansatorii au fost prezenţi sâmbătă şi duminică pe scena din pădurea Tismana, iar cei care au venit să vadă concursul au avut ce asculta şi vedea.
Aflat la cea de-a 54-a ediţie, festivalul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj în parteneriat cu Consiliul local şi Primăria Tismana, Şcoala Populară de Arte Târgu Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”. Iată care sunt câştigătorii din acest an:
Secţiunea solişti instrumentişti
Premiul I a fost câştigat de către Gheorghe Florin din Tismana.
Premiul al II lea a fost câştigat de Cioiu Alexandru, din Târgu Jiu şi Nanu Cosmina, de 19 ani, elevă a Liceului Pedagogic din Craiova.
Premiul al III lea a fost câştigat de către Popescu Gabriela, din Brădiceni, iar menţiunile au mers anul acesta către Nistor Daria, din Tismana şi Radu Bianca, din Mătăsari.
Secţiunea solişti vocali
Premiul I a fost primit de către Cârlugea Larisa, din Rovinari premiul al II lea de Ghiţă Bianca, din Arcani şi Borş Carlos Mihai din Rovinari, iar premiul al III lea de Mitran Melinda şi Motorga Irinel, din Bumbeşti Jiu.
Menţiunile au fost câştigate de Ene Loredana, din Ploştina, Ciufrilă Denisa, din Dobriţa şi Chivu Maria, elevă a Liceului Pedagogic din Craiova.
Secţiunea dansuri populare
Premiul I a fost câştigat de către formaţia de dansuri din Logreşti, ce poartă numele „Românaşul”, premiul al II lea de Ansamblul “Petrolul” din Ţicleni, iar premiul al III lea de Ansamblul de Fluieraşi şi Dansuri Dragoteşti şi Formaţia de dansuri populare ,,Brîuleţul” din Băleşti. Premiul pentru Ansamblu nou înfiinţat a ajuns la această ediţie a festivalului la Tismana.
Secţiunea costume populare
Premiul Festivalului Concurs Tismana 2021 pentru costum popular femeiesc a fost câştigat de către Andreea Negrea, de 16 ani din Drăguţeşti şi pentru costum popular bărbătesc de Ionuţ Forţofoi din Valea Jiului.
Premiile au fost acordate de: CJCPCT Gorj (premiile I), Consiliul Local Tismana (premiile II), Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj (premiile III şi premiul pentru Ansamblu nou înfiinţat), Şcoala Populară de Arte Tg-Jiu (menţiunile). Premiile pentru port popular au fost acordate de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” Târgu-Jiu.
Juriul a fost alcătuit din personalităţi ale culturii populare gorjene, preşedinte de onoare fiind maestrul coregraf Iulian Malea.
Festivalul de la Tismana, în peste jumătate de veac, a fost şi a rămas principala rampă de lansare pentru o serie de tineri interpreţi, nu puţini dintre ei devenind valori conscrate ale folclorului românesc.

Daniela Gapşea, purtător de cuvânt al CJCPCT Gorj – 0762701136

About autor