Eminescu la Floreşti – 15 iunie 2021

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Primăria şi Consiliul Local Ţânţăreni şi Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj, Şcoala Gimnazială Ţânţăreni şi Biblioteca Comunală Ţânţăreni au organizat ieri, 15 iunie 2021, începând cu orele 10, evenimentul “Eminescu la Floreşti”, cu prilejul împlinirii a 143 ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti, Ţânţăreni.
O serie de manifestări au avut loc în Ţânţăreni. Totul a început cu depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu din incinta Muzeului de la Floreşti şi din faţa Centrului Cultural din Ţânţăreni.
“În fiecare an la 15 ianuarie şi 15 iunie ne adunăm în jurul numelui lui Eminescu, în jurul poeziei lui Mihai Eminescu, dar marele poet ar trebui sărbătorit şi amintit de mai multe ori pe an”. Acesta a fost principalul mesaj al celor care au ţinut alocuţiuni la Floreşti, la Muzeul „Mihai Eminescu”. Aici au vorbit primarul comunei Robert Marian Ciuteanu şi directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi. În cadrul muzeului, directorul Centrului Cultural din Ţânţăreni, Iuliana Ionescu a organizat şi o expoziţie de carte “Omagiul lui Eminescu – Românul absolut”, cărţi semnate de profesorul Marian Niţă. Profesorii de la unităţile de învăţământ au organizat cu elevii un spectacol literar-muzical-coregrafic „Dor de Eminescu”. A fost prezent la acest eveniment şi poetul Viorel Surdoiu, redactor în cadrul Bibliotecii Judeţene Christian Tell, care le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea poeziilor lui Mihai Eminescu.
În urmă cu aproape un secol şi jumătate, în vara anului 1878, mai exact, Eminescu a binecuvânt şi pământul Gorjului, petrecând câteva luni la Floreşti, Ţânţăreni, la conacul Zoei Mandrea (nepoată a revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu) şi al avocatului junimist Nicolae Mandrea, loc în care a conceput şi scris câteva dintre nemuritoarele sale poezii.
Evenimentul principal a început la Centrul Cultural Ţânţăreni la orele 11.15 cu o videoproiecţie “Eminescu la Floreşti”, o producţie a CJCPCT Gorj şi a Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”. Scenariul îi aparţine managerului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi. Au interpretat actorii: Gia Enache şi Cosmin Brehuţă de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”. Aceştia au şi fost ieri prezenţi în sala centrului cultural, recitând la finalul proiecţiei poezii de Eminescu.
Mihai Eminescu a fost socotit de cititorii români şi de critică literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, iar cei din Ţânţăreni sunt mândri că acela care a creeat “Luceafărul” a poposit o vară în localitatea lor

About autor