Micul Titulescu a devenit al doilea Tãtãrãscu

Victor Ponta a fost comparat ieri la Târgu Jiu de colegii sãi din PSD Gorj cu fostul prim-ministru Gheorghe Tãtãrãscu, liderul social-democrat participând la lansarea candidaţilor USL pentru alegerile locale din judeţ. Comparaţia cu Tãtãrãscu a fost fãcutã de şefi ai PSD Gorj în contextul în care, pânã acum, Tãtãrãscu a fost singurul premier pe care România l-a avut de pe meleagurile Gorjului.

Florin Cârciumaru a fãcut în faţa lui Victor Ponta şi a candidaţilor USL o comparaţie despre contextul în care actualul premier vine la putere şi momentul în care Gheorghe Tãtãrãscu a fost în fruntea Guvernului României. „Existã similitudini între ceea ce se întâmpla în România de atunci şi ce este acum. În primul mandat al premierului Tãtãrãscu ţara se regãsea la capãtul unei crize mondiale. În câţiva ani avea sã cunoascã o importantã redresare economicã. Acum România este într-o relativã asemãnare cu perioada de atunci cu deosebirea cã în Europa criza încã se manifestã. La a doua instalare, Gheorghe Tãtãrãscu gãsea ţara într-o adâncitã izolare internaţionalã. Nu ne este mai bine nici azi. ªi atunci şi acum în fruntea Executivului a fost instalat un gorjean. Vã dorim cu toţii domnule Victor Ponta sã readuceţi România acolo unde îi este locul, între marile puteri ale Europei”, a menţionat Cârciumaru.

Victor Ponta are domiciliul în comuna Baia de Fier, localitate în care şi-a cumpãrat în 2006 o casã din lemn cu douã camere şi un hol, fãcându-şi ulterior buletinul de identitate pe adresa respectivã, lucru care i-a permis sã candideze în alegerile generale şi sã devinã deputat de Gorj. Ponta a comentat comparaţia cu Tãtãrãscu, spunând cã fostul premier era unul liberal, în timp ce el este un social-democrat care îşi doreşte sã ajute România sã aibã un preşedinte liberal. „Sunt un fiu adoptat al Gorjului, dar sã ştiţi cã orice fiu adoptat face eforturi sã dovedeascã cã este la fel de bun ca un fiu natural şi am mare încredere cã împreunã cu dumneavoastrã o sã pot sã vin peste mulţi ani şi sã vã spun cã v-am fãcut cinste dumneavoastrã, gorjenilor, acolo în funcţia pe care o ocup”, a spus Ponta cãtre cei peste 600 de delegaţi ai USL Gorj prezenţi la festivitatea de lansare a candidaţilor pentru alegerile locale.

La festivitatea respectivã a fost prezent şi ministrul apãrãrii naţionale Corneliu Dobriţoiu, originar şi el din Gorj, dar şi ministrul de interne, Ioan Rus, care a explicat cum a devenit Ponta prim-ministru cu ajutorul clujenilor. „Pentru cã noi, clujenii, am dat ţãrii cel mai slab prim-ministru, ca sã ajungã omul vostru prim-ministru”, a spus Rus în faţa sutelor de reprezentanţi ai USL Gorj.

În perioada guvernãrii lui Adrian Nãstase, Victor Ponta s-a ales cu porecla de „micul Titulescu”, fostul premier de atunci comparând profilul fizionomic al acestuia cu cel al lui Nicolae Titulescu, precum şi pregãtirea juridicã a ambilor. Ponta a precizat, ulterior, cã gestul colegilor sãi de a-l compara cu Tãtãrãscu „se opreşte doar la funcţie, atât”. El a menţionat şi cã nu va putea sã aducã „de la Cluj” toate fondurile alocate pentru diverse proiecte în perioada guvernãrii lui Emil Boc, precizând însã cã proiectele ce-i vor fi înaintate de autoritãţile de la Gorj, dar şi din alte zone ale ţãrii, vor primi finanţare în funcţie de posibilitãţile existente la buget.

Reprezentanţi PSD ai autoritãţilor judeţene i-au cerut deja noului premier sã intervinã pentru modernizarea unui tronson de drum european la care lucrãrile stagneazã de cinci ani, dar şi sã ia în calcul construirea unui drum expres sau autostrãzi care sã lege Deva de Calafat prin Târgu Jiu şi Craiova.

Ponta mutã sediul CEO la Târgu Jiu

                Guvernul susţine înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, sediul viitoarei unitãţi urmând sã fie la Târgu Jiu, vestea fiind adusã ieri chiar de premierul Victor Ponta, aflat la prima sa deplasare în ţarã dupã instalarea în funcţie. Prim-ministrul a menţionat cã înfiinţarea CEO este inclusã în programul de guvernare şi susţine proiectul respectiv, proiect care a fost demarat încã din perioada în care Executivul era condus de Emil Boc. Fostul Guvern decisese ca sediul noii companii sã fie la Turceni, lucru cu care însã Ponta nu se declarã de acord.

„E bine sã avem un complex energetic în care sã se facã investiţii, sã pãstreze şi sã creeze locuri de muncã. Ideea aceea solomonicã, sã nu fie sediul nici la Craiova, nici la Târgu Jiu, sã fie la Turceni, e o idee greşitã şi ştiţi foarte bine cã Târgu Jiul este locul în care existã infrastructura pentru o societate atât de mare”, a declarat Ponta.

Premierul a menţionat, de asemenea, cã nu va susţine manageri politici în fruntea viitorului complex energetic, el optând pentru un management privat. „Voi propune management  privat pentru cã nu vreau sã înlocuim managementul politic de pânã acum, pe care îl cunosc foarte bine, pe care l-am criticat atât de des, cu un alt management politic”, mai afirmã Ponta.

Complexul Energetic Oltenia reuneşte termocentralele de la Rovinari, Turceni şi Craiova cu  minele de cãrbune din zonã.

Ponta nu-l schimbã pe Andrei! Deocamdatã

                Premierul Victor Ponta a fost primit ieri cu aplauze la o şedinţã pe care a avut-o la Târgu Jiu cu şefii PDL de la instituţiile deconcentrate din judeţul Gorj. Ponta, care este şi deputat de Târgu Jiu, a fost primit la întâlnirea de la Prefecturã de prefectul judeţului, Liviu Andrei, şi de subprefectul Marcel Romanescu, ambii promovaţi pe posturi de PDL, premierul asigurându-i cã nu-i va schimba din funcţie atâta timp cât îşi vor face treaba.

„Domnul prefect rãmâne în funcţie şi are de la mine sarcina de a respecta legea şi dispoziţiile ministrului administraţiei şi internelor şi de a organiza alegerile exemplar. Nici prefectul nici celelalte structuri deconcentrate nu trebuie sã facã politica USL pentru cã ne aflãm noi la guvernare tocmai pentru cã am fost nemulţumit şi am considerat anormal atunci cânt au fãcut politica altui partid atunci când se afla acesta la guvernare”, a declarat Ponta în faţa prefectului şi a şefilor instituţiilor deconcentrate din judeţ. Victor Ponta le-a menţionat directorilor respectivi cã nu trebuie sã mai facã politicã în funcţiile publice pe care le ocupã, el solicitând inclusiv şefului IPJ Gorj ca principala preocupare a sa sã fie buna şi corecta organizare a alegerilor de pe 10 iunie.

„Gata cu politica în administraţia publicã! Vã rog şi vã trasez tuturor aceiaşi sarcinã. Indiferent de partidul care v-a pus în funcţie, indiferent de adversitatea pe care o simţiţi faţã de un partid, sarcina este sã respectaţi legea şi sã fiţi obiectivi în ceea ce faceţi. Nu sunt vorbe mari. ªtiu cã sunt reproşuri de fãcut, dar eu vã garantez cã-mi ţin cuvântul şi pot sã fiu un adevãrat judecãtor atunci când existã douã pãrţi aflate în conflict… Nu voi tolera nici un fel de rãmânere la practicile trecute când şefii de deconcentrate rãspund la sediul de partid şi se ocupã de campanie electoralã pentru un partid sau altul, pentru cã, dupã cum vedeţi, viaţa politicã e ca la fotbal, transferurile sunt spectaculoase”, a menţionat Ponta.

Premierul a solicitat la aceiaşi întâlnire ca alegerile din 10 iunie sã nu fie influenţate de mita electoralã pe care o invoca în trecut, Ponta acuzând la alegerile anterioare în special PDL cã la nivel de Gorj ar fi „cumpãrat” voturile alegãtorilor „cu plasa”. „Alegeri corecte! Nimeni nu cumpãrã voturi, nimeni nu fraudeazã voturi şi când spun nimeni de nicãieri, nici de la mine din partid, nici de la alte partide. Nimeni”, a mai declarat Ponta.

About autor