O conductă de gaze a sărit în aer la Hurezani!

Sătenii din Hurezani au trecut luni prin momente de panică după ce o explozie uriaşă s-a produs la un parc petrolier din localitate. Cinci persoane au fost rănite, dar niciuna nu este în stare gravă, din fericire. Explozia a avut loc cu puţin înainte de ora 11.00. Mihai Căploiu, care locuieşte în vecinătate a fugit de a rupt pământul când a văzut ce s-a întâmplat la nici 100 de metri de casa sa. „Eram la televizor şi am auzit dintr-odată ditamai bubuitura. Era foc peste tot, o flacără imensă, nici nu ştiu că în momentele alea m-am speriat de am luat-o la fugă peste loc desculţ cum eram. Am plecat din casă fără încălţări, fără nimic, iar până la soru-mea peste deal nu m-am oprit. A fost ceva de groază, nu am cuvinte să spun prin ce am trecut. Aveam nişte alea de plastic la gard şi dacă mi le-a topit vă daţi seama ce a fost aici. S-a topit plasticul de la receiverul de la antena de satelit de la atâta căldură. Erau nişte fete la cârciumă şi tot aşa fugeau şi ele şi le-am spus să fugă cât mai departe că altfel o să moară. Fuga ne-a scăpat”, mărturiseşte bărbatul.

În zonă pompierii nici nu au trebuit să mai facă evacuarea pentru că oamenii oricum se autoevacuaseră singuri. Ulterior sătenii au trebuit să aştepte câteva ore pentru a reveni la casele lor pentru a vedea ce s-a întâmplat. „Ni s-a spus că nu avem voie să mergem acasă şi că sunt geamurile sparte. Nu ni s-a dat voie să mergem să intrăm în zonă, ne-au spus că trebuie să aşteptăm şi că pompierii fac inventarul la tot ce e acolo. Bine că nu am fost acasă că poate era mai rău”, a spus un alt sătean. Maşinile pe care muncitorii le aveau parcate chiar în locul unde s-a produs explozia au devenit nişte grămezi de fier vechi ars, opt dintre ele fiind arse în totalitate. Cinci persoane, din rândul angajaţilor, au suferit arsuri, dar nu din cauza exploziei în mod direct şi pentru că, ulterior, au încercat să participe la stingerea focului sau la îndepărtarea maşinilor din zona de pericol. Toate cele cinci persoane au fost transportate la spital la Târgu Cărbuneşti, doar una singură având nevoie să rămână internată luni seara la unitatea medicală.

Cauza incendiului nu a fost stabilită de nimeni deocamdată. Cert este că adâncimea la care a bubuit conducta a fost de aproape 4 metri, ceea ce denotă că o scurgere de gaze s-ar fi putut produce aici, acestea acumulându-se apoi în atmosferă. La începutul anilor 90 a mai fost o astfel de explozie la Totea, unde tot satul a fost învăluit de scurgere de gaze, aprinderea cantităţii respective generând o explozie în urma căreia au fost avariate zeci de imobile. În cazul de acum Poliţia a deschis o anchetă în care face cercetări pentru vătămare corporală, distrugere şi nerespectarea normelor de securitate şi sănătate a muncii.

About autor