Condamnare penală pentru CEO! Zecii de mii de euro pedeapsa!

Complexul Energetic Oltenia a fost condamnat miercuri în premieră în cadrul unui dosar penal în care a fost trimis în judecată şi acuzat alături de alţi doi angajaţi ai săi de moartea unui salariat în ianuarie 2015. Tudor Burducea şi-a pierdut viaţa atunci pentru că a intrat într-un vagon pentru a-l curăţa de cărbunele îngheţat, o bucată mare de rocă picând peste el. Procedura era ilegală, dar, la proces, muncitorii audiaţi au menţionat că şefii le cereau adesea să intre în vagoane pentru a le curăţa de cărbunele îngheţat, altfel pierderile ar fi fost de ordinul zecilor de tone. Verdictul pe care CEO l-a primit acum este unul care trimite un semnal clar pentru companie mai ales în privinţa respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă, norme despre care directorul general Sorin Boza declara toamna aceasta că sunt prioritatea sa.

„Condamnă inculpata S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. la pedeapsa de 300.000 lei amendă penală, echivalentul a 200 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. (…) Condamnă inculpata S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. la pedeapsa de 225.000 lei amendă penală, echivalentul a 150 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. (…) Contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 375.000 lei amendă penală, echivalentul a 250 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă”, se arată în decizia Judecătoriei Târgu Jiu.

Ancheta efectuată de procurorul Laurenţiu Grecu a scos în evidenţă că CEO nu s-a implicat în prevenirea unor nenorociri de genul celei întâmplate acum trei ani. „Din procesul verbal de cercetare întocmit cu privire la cauza producerii evenimentului reiese că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a întocmit instrucţiuni proprii pentru a instrui salariaţii cu privire la modul de lucru în cazul în care cărbunele este îngheţat, vagoanele nu se pot descărca complet şi în ce situaţii se pot reintroduce în tunelul de dezgheţ. De asemenea, s-a reţinut că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a asigurat şi controlat cunoaşterea şi aplicarea de către toţi lucrătorii săi a măsurilor prevăzute în instrucţiuni existente, care prevăd interzicerea intrării în vagoane sau urcări pe încărcătură pe timpul manevrelor, astfel că se admitea în mod tacit intrarea în interiorul vagonului pentru a fi curăţat, fapt ce a concurat la producerea evenimentului”, se arată în rechizitoriul trimis Judecătoriei Târgu Jiu.

Aceiaşi instanţă i-a găsit vinovaţi pentru acuzaţiile ce le-au fost aduse şi pe doi dintre şefii pe care Burducea îi avea la locul de muncă. Virgil Vlăduţ Paliu a fost condamnat la 2 ani şi 3 luni închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de supraveghere de 3 ani. În acest timp el trebuie să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Craiova sau la o instituţie din subordine. Maistrul şef de tură Constantin Năboiu a fost şi el găsit vinovat pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, primind o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni închisoare. Executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, timp în care trebuie să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Turceni. Instanţa a mai dispus ca cei doi şefi ai lui Tudor Burducea şi CEO să îi despăgubească pe urmaşii acestuia în solidar cu câte 100.000 de lei. Patru persoane au calitatea de parte civilă în dosar, soţia şi copii, inculpaţii mai având de achitat şi câte 750 de lei cheltuieli judiciare către stat. Verdictul nu este definitiv.

About autor