Senatorul Costoiu, pus sub control judiciar

Fostul senator de Gorj, actualmente de Bucureşti, şi rector al Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA începând cu data de 10 octombrie, când i s-a comunicat că este inculpat într-un dosar penal alături de fostul tenisman Dinu Pescariu. Sportivul, devenit om de afaceri, cel care a denunţat de-a lungul anilor la DNA şpăgile uriaşe primite în dosarele Microsoft, a fost şi el acum denunţat pentru modul în care a obţinut fosta bază Cutezătorii din Bucureşti. Anchetatorii îl acuză acum pe acesta de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Costoiu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Faptele s-au petrecut în perioada în care Mihnea Costoiu era secretar de stat în Ministerul Educaţiei, ministru fiind la acea vreme Ecaterina Andronescu. În 2005 Ministerul Educaţiei a iniţiat în instanţă demersurile pentru a rezilia contractul în baza căruia Pescariu închiriase aproape 6 hectare de teren, cu construcţii cu tot, pe care a amenajat spaţii de recreere şi SPA la care funcţionarii din minister aveau acces gratuit. Fostul sportiv luase baza în 2004 de la RAAPS, iar în 2009 a semnat cu Costoiu o prelungire a contractului pentru 25 de ani, asta în condiţiile în care ministerul în care gorjeanul era secretar de stat iniţiase în instanţă procedura de reziliere a contractului. Prejudiciul estimat acum de anchetatori trece de 90 de milioane de euro.

„Imediat după preluarea Bazei ”Cutezătorii”, Fundaţia ’’Dinu Pescariu” îngrădise accesul elevilor şi copiilor la baza materială (clădiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine), proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice. De asemenea, Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”(care era desfăşurarea, de către copii, a unor activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului. Prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea Fundaţiei Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, cauzat ministerului, pe perioada 2009-prezent este de aproximativ 93.481.200 euro, reprezintă diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plăteasca MEN în urma exploatării construcţiilor si terenului din Baza Cutezătorii pentru perioada iunie 2009 – prezent şi chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar. Inculpaţilor Costoiu Mihnea Cosmin şi Dinu Pescariu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Mihnea Costoiu este gorjean la origini şi a fost senator de Gorj după ce Toni Greblă a renunţat la mandatul pe care îl avea în Parlament pentru a deveni judecător la Curtea Constituţională. La alegerile de anul trecut Costoiu a candidat în capitală şi şi-a reînnoit mandatul de parlamentar PSD.

About autor