Evacuare cu scandal în Meteor

Zeci de jandarmi de la Craiova, de la Detaşamentul Antitero, au venit, marţi, la Târgu Jiu pentru a ajuta un executor judecătoresc să pună în aplicare o hotărâre judecătorească în baza căreia patru palate ţigăneşti trebuiau evacuate şi rase cu buldozerul. Proprietarii acestora şi-au ridicat casele la începutul anilor 90, fără să aibă vreun act de proprietate pe terenul ocupat abuziv. Adevăraţii proprietari ai pământurilor şi-au căutat dreptatea în instanţă, în urmă cu aproape un deceniu au avut câştig de cauză, iar de atunci încearcă să intre şi în posesia terenurilor pe care se află casele ţiganilor din Meteor.

Situaţia a fost destul de tensionată în cartier pentru că mulţi dintre ţigani au ameninţat că îşi vor da foc decât să vadă cum le sunt distruse casele şi, ca urmare, luptătorii antitero aduşi în număr mare, alături de poliţişti, au fost singura soluţie pentru ca evacuarea să fie posibilă. A fost posibilă, dar nu şi realizabilă pentru că aceştia au reuşit să îl convingă pe executorul Dragoş Ivanovici să îi mai păsuiască o săptămână, timp în care, teoretic, ar trebui să ajungă la o înţelegere cu proprietarii de drept ai terenurilor.

„Deocamdată nu este finalizată executarea. Se încearcă să se ajungă la o altă înţelegere între părţi. S-a mai încercat, dosarul este început din 2011. Până la urmă este o hotărâre judecătorească, va trebui să fie pusă în executare, dacă nu se ajunge la o înţelegere. Sunt patru debitori, hotărârea prevede lăsarea în deplină proprietate a terenului, desfiinţarea construcţiilor de pe teren, creditorul poate demola pe cheltuiala debitorilor, dacă aceştia nu se conformează. S-a mai acordat un termen de încă o săptămână. Debitorii fac demersuri la Primărie, se caută soluţii care ar putea evita evacuarea şi eliberarea cu forţa”, a declarat executorul judecătoresc Dragoş Ivanovici.

Cei evacuaţi au găsit însă o soluţie de compromis pe care, probabil, proprietarii terenurilor nu o vor accepta prea curând, ceea ce va face şi ca scandalul să nu se stingă repede. „Noi am zis să trecem la comun acord şi să plătim numai cât este sub casă. Să plătim terenul de sub casă şi o potecă, o alee, până la stradă, pe care să trecem şi noi. Restul de pământ poate să şi-l ia, să-l împrejmuiască, nu ne interesează ce va face cu el”, a spus Dumitru Lăţa, unul dintre cei aflaţi în prag de evacuare. Şi el şi vecinii săi se plâng de preţurile mari pe care ar trebui să le achite. „Acum zece ani ne cereau 7 euro / mp, iar acum au ajuns la 60 de euro. Păi ce, suntem în Bucureşti aici? O să ne chemăm prietenii din Obreja, o să vină vreo 2000 cu furci şi topoare şi atunci o să vedem cum vin jandarmii din trei judeţe ca să ne ţină piept, că altfel nu se poate”, a spus Mihai Istratie, şi el pe picior de evacuare.

About autor