„Calea Cărţii – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei”

 

Partea a doua a proiectului „Calea Cărţii – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei”, finanţat din Fondul Bilateral la Nivel Naţional din cadrul Granturilor SEE şi Norvegiene 2009-2014 a continuat la Târgu-Jiu în perioada 4 – 7 octombrie 2015, când partenerii norvegieni de la International Organization for Democracy and Human Rights IODHR – Norway ne-au vizitat la noi acasă.

Prima zi a vizitei a coincis, cum nu se poate mai bine, cu Festivalul Toamnei, adică o bogată zi a recoltei „revărsată” din prea-plinul Pieţei mari şi în centrul oraşului. Cu încântare și sacoşe pline, oaspeţii noştri, ieşeni de origine naturalizaţi în Norvegia, au descoperit nu numai oferta bogată a bucătăriei gorjeneşti, dar şi puţin din istoria scrisă în piatră sau petrecută pe străzile şi între zidurile caselor din Târgu-Jiu. Momentul de maximă intensitate al acestei zile l-a constituit, desigur, parcurgerea Căii Eroilor şi descifrarea înţelesului acestui ansamblu sculptural, arhitectonic şi urbanistic pe care genialul nostru Brâncuşi ni l-a lăsat spre continuă meditaţie şi reculegere. După-amiaza a fost dedicată vizitei la casa memorială de la Hobiţa.

Luni, 5 octombrie, dl. Demostene Olariu, președintele IODHR – Norway și d-na Violeta Strună, vicepreședinta aceleiași organizații, au făcut o vizită la Biblioteca Județeană Gorj, unde s-au identificat teme de interes comune ce vor fi abordate în proiectele viitoare: traduceri literare din și în limba norvegiană, dar și din limba română, editarea de materiale de promovare a obiectivelor turistice din zonă în limba norvegiană ș.a. Sediul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a fost următoarea oprire pentru oaspeții noștri, prilej pentru a discuta din nou despre moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu și despre posibilitățile de a o face cunoscută și în nordul continentului. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Muzeului de Artă și a Muzeului Județean de Istorie.

Ultima zi a vizitei partenerilor norvegieni a debutat cu o vizită la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, iar după-amiaza au petrecut-o împreună cu beneficiarii Centrului Christian din Târgu-Jiu, persoane cu dizabilități care nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere al creativității în comparație cu persoanele sănătoase. „Vedetă pentru o zi” a fost programul la care ne-a invitat să asistăm responsabilul centrului, Daniel Andrei. Acesta a primit asigurări din partea reprezentanților IODHR că vor găsi soluții pentru a acoperi o parte din nevoile de dezvoltare ale beneficiarilor Centrului Christian (atelierul de creație, revista centrului), continuând astfel colaborarea cu Asociația Filolibris – Prietenii Bibliotecii.

Proiectul „Calea Cărții – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei” a fost inițiat de către Asociația Filolibris – Prietenii Bibliotecii în parteneriat cu asociația „O nouă șansă pentru toți gorjenii” și a avut ca primă activitate vizita reprezentanților celor două asociații românești în Norvegia, în luna iulie a acestui an. Atunci, în doar două zile și jumătate, am reușit să stabilim contacte noi și interesante la Biblioteca Națională din Oslo, am făcut un schimb de know-how și am luat contact cu viața culturală și economică a Norvegiei, dar și cu sistemul de protecție socială din această țară, aflat la un nivel extrem de ridicat. Rezultatele obținute și relația pe care am stabilit-o cu partenerii norvegieni ne dau siguranța că această colaborare se va regăsi în proiecte viitoare cu aplicabilitate directă în viața culturală și socială a Târgu-Jiului.

Adina Andrițoiu

Președinte Asociația Filolibris – Prietenii Bibliotecii ca Națională din Oslo, la Biblioteca Publică pentru persoane cu dizabilități, dar și cu alte ONG-uri din zonă. Desigur, un tur al obiectivelor turistice și al orașului Oslo nu putea lipsi.

 

Tags: ,

About autor