Miting de protest al minerilor şi energeticienilor la Târgu Jiu

Peste 2000 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia au aprticipat la un miting de protest  desfăşurat în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu la chemarea sindicatelor afiliate  Federaţiei Naţionale Mine Energie, şi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” în semn de protest la acţiunea administraţiei Complexului de a reduce o parte din drepturile avute prin contractul colectiv de muncă valabil până la 19 februarie 2015. Mitingul a fost şi primul semnal dat de salariaţi şi sindicate de declanşare a conflictului colectiv de muncă, prezentat oficial şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Sindicatele atrag atenţia asupra diminuării următoarelor drepturi pe care le aveau cei peste 19.000 de salariaţi ai CEO Târgu Jiu:  concedierea colectivă a 2000 de salariaţi; lipsa protecţiei în cazul concedierii individuale şi colective; reducerea primei de vacanţă cu 1600 lei; neacordarea cotei de combustibil; reducerea cu 250 lei a primelor ocazionale; neacordarea biletelor de odihnă; etc.

Salariaţii şi liderii lor de sindicat îl consideră pe Liviu Dan Ciurel, managerul privat al CEO, vinovat  de aducerea în pragul insolvenţei a Companiei şi îi asigură pe toţi cei ce-l susţin că nu se vor lăsa intimidaţi şi nu vor ceda presiunilor făcute de directori şi sindicatele aservite.

Liderii de sindicat au dezvăluit participanţilor la miting că directoratul Complexului încearcă să negocieze şi să semneze cu fiecare salariat „un contract individual de muncă” pentru a înlocui contractul colectiv de muncă ce încetează de drept şi de fapt zilele acestea.

Participanţii la miting au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut, la pachet, demisia lui Victor Ponta şi a lui Laurenţiu Dan Ciurel pentru cârdăşia ce-i leagă în distrugerea Complexului Energetic Oltenia Târgu Jiu.

De remarcat numărul mare de femei participante la mitingul de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea, în plus faţă de colegii bărbaţi, pentru acordarea preferenţială de prime cu ocazia zilei de „8 Martie” anumitor femei, înscrise în anumite sindicate aservite politicului şi administraţiei CEO.

Tags: ,

About autor