Minerii şi energeticienii din Oltenia, la un pas de declanşarea grevei generale

Minerii şi energeticieniii din cadrul Complexului Energetic Oltenia au participat, joi, la un miting de protest desfăşurat în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, miting organizat de sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (sectorul minier şi sectorul energetic), Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate “Univers”, şi având susţinerea CNS Cartel ALFA.

Protestul este al doilea de al începutul acestui an, cu participarea a peste 5000 de membri de sindicat, după ce anterior sediul Diviziei Miniere a C.E.O., situat în Piaţa Prefecturii Târgu Jiu, fusese pichetat două zile la rând cu participarea a peste 1000 de mineri şi energeticieni, de fiecare dată.

Acţiunea de protest este organizată pentru a atrage atenţia, încă o dată, guvernanţilor, dar şi politicienilor, asupra managementului defectuos de la Complexul Energetic Oltenia Târgu Jiu, asupra nerespectării Contractului Colectiv de Muncă, mimarea dialogului social, precum şi asupra intenţiei administraţiei Complexului de diminuare cu 20 la sută a fondului de salarii şi eliminarea majorităţii facilităţilor.

De asemenea, sindicaliştii doresc să atragă atenţia Guvernului României că a girat managementul catastrofal ce a dus la pierderea din exploatare, creşterea creanţelor şi a datoriilor şi că există premisele declanşării conflictului de muncă la nivelul societăţii, adică declanşarea grevei generale în minerit şi energie.

Nici prezenţa, miercuri, la Târgu Jiu, a ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, nu a adus “pacea” dintre sindicate şi administraţia CEO, din contră, liderii de sindicat sunt nemulţumiţi de anunţul făcut de Laurenţiu Dan Ciurel, managerul prival al Complexului, de reducere a salariaţilor cu 3000 de persoane.

„Guvernul nu doreşte închiderea celor două companii (CEOltenia şi CE Hunedoara – n.r.), de asta vă pot asigura”,  declara la finalul întâlnirii ministrul Liviu Pop, acesta transmiţând administraţiei şi sindicatelor să continue negocierile pentru semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă, cel în vigoare urmând să expire pe 19 februarie.

La rându său, Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME, declara la finalul întâlnirii de 4 ore cu ministrul Pop: „Oamenii vor să iasă în stradă pentru că actualul manager privat duce compania în faliment. Adică dă afară 3000 de oameni, măreşte producţia de cărbune cu 15%, pe cea de energice cu 5%, iar la salarii spune că reducerile sunt de doar 2%! Încotro credeţi că ne îndreptăm? Oamenii simt că lucrurile nu merg în direcţia cea bună şi de aceea vor să protesteze din nou. Ce va fi după aceea vom vedea”.

Ca şi la precedentele mitinguri de protest s-au scandat lozinci antiguvernamentale, s-a cerut demisia lui Laurenţiu Ciurel, cei apoximativ 5000 de mineri şi energeticieni prezenţi în Piaţa Prefecturii Târgu Jiu primind cu urale propunerea liderilor de sindicat de declanşare a grevei generale ca următoare formă de protest.

Tags: ,

About autor