Nemulţumiri în rândul minerilor din Motru

Miercuri dimineaţa 102 angajaţi ai Unităţii de Închidere şi Conservare Minieră Motru nu au mai fost primiţi la serviciu ca urmare a deciziei luată de către conducerea unităţii. Aceştia au fost informaţi verbal de către directorul unităţii, Adrian Giurcău, că sunt în şomaj tehnic începând cu 14 ianuarie 2015, pe o perioadă nedeterminată. Încercările lor de a afla motivul şi cadrul legal care stau la baza pierderii locului de muncă au rămas fără un răspuns atât de la nivelul UÎCM Motru, cât şi din partea conducerii Complexului Energetic Oltenia Târgu Jiu ca for decizional.

Neoficial  cei 102 salariaţi (personal TESA şi operativ), care asigură lucrările privind siguranţa abatajelor în vederea închiderii şi conservării din zona Motru, au aflat  că administraţia intenţionează să le desfacă contractul de muncă şi să-i trimită în şomaj fără să le acorde salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Aceasta după 20 februarie 2015 când actualul contract colectiv de muncă expiră, iar in noul contract sindicaliştii au bătut palma cu administraţia şi nu au mai prevăzut plata de salarii compensatorii în cazul trimiterii în şomaj.

Aflaţi în situaţia de a rămâne fără un loc de muncă cei 102 angajaţi ai UÎCM Motru ameninţă cu acţiuni de protest, începând de joi, 15 ianuarie 2015, mai întâi prin pichetarea sediului unităţii, pichetarea sediului Complexului Energetic Oltenia Târgu Jiu şi, dacă nu vor primi o soluţie favorabilă şi unanim acceptatată, vor intra în greva foamei.

About autor