Blagoveştenia, sãrbãtoritã cu pãstrãv şi mãmãliguţã la Tismana

Chiar dacã numai de primãvarã nu poate fi vorba, pe 25 martie, la Tismana, localnici au sãrbãtorit Blagoveştenia  şi, implicit, ziua de Buna Vestire, autoritãţile locale organizând din acest an şi sãrbãtoarea pãstrãvului. În oraş existã patru pãstrãvãrii şi alte câteva în localitãţile învecinate, autoritãţile încercând sã mobilizeze o parte din acestea pentru a le arãta oamenilor cã localitatea se poate mândri nu doar cu costumele populare create de meşterii locului sau cu pãdurile de castan, ci şi cu un peşte foarte apreciat în întreaga ţarã.

Primarul Marian Slivilescu a profitat de faptul cã în fiecare primãvarã, în aceastã zi, oamenii veneau la bâlciul organizat în zona centralã a localitãţii pentru a-şi procura seminţele sau utilajele de care au nevoie la muncile câmpului. Edilul a propus o sãrbãtoare a pãstrãvului, iar pentru asta, alãturi de consilierii locali, a scos bani din propriul buzunar pentru a oferi câteva sute de porţii de mãmãliguţã cu brânzã şi pãstrãv pentru toţi participanţii. Pãstrãvãriile din zonã au fãcut şi ele donaţii, iar reprezentanţii autoritãţilor locale au adus de acasã brânza şi vinul oferit participanţilor, în total fiind fãcute peste 600 de porţii.

Culmea este cã oamenii nu au dat nãvalã pentru a prinde o porţie de mãmãliguţã cu pãstrãv, dupã vreo jumãtate de orã de la împãrţirea primei farfurii organizatorii întrebând cine mai doreşte un supliment. Primarul e convins cã astfel reuşeşte sã atragã atenţia turiştilor asupra localitãţii pe care o conduce, el spunând cã, în limita posibilitãţilor pe care le are, încearcã sã-i facã pe turişti sã fie interesaţi de Tismana nu doar de mãnãstirea din zonã sau de bâlciul organizat de Sfânta Maria Mare, pe 15 august, ci şi prin astfel de acţiuni, menite sã evidenţieze bogãţiile acestei zone.

Proprietarii pãstrãvãriilor din localitate şi nu numai se declarã mulţumiţi de vânzãrile pe care le au pe parcursul unui an de zile, dar spun cã potenţial de a vinde şi mai multe peşte este în continuare, ei având posibilitatea de a-şi mãri producţia. În aceastã zi kilogramul de pãstrãv se vindea la pãstrãvãria Direcţiei Silvice cu 25 de lei, mai scump decât într-o zi normalã, asta şi pentru cã într-o astfel de zi tradiţia cere ca oricine sã mãnânce peşte în plin post al Paştelui. Clienţi au fost destui, la fel ca pe parcursul anului, pãstrãvãria respectivã comercializând în 2012 peste 20 de tone de pãstrãv, asta în condiţiile în care ar putea avea o producţie dublã, în cazul în care cererea pe piaţã ar impune o astfel de creştere.

Tags:

About autor